Zdravlje

5 NAMIRNICA KOJE JE NAJBOLJE JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC! Na spisku i omiljeni doručak SRBA - pun vitamina, a dugo smo siti

Autor Tamara Veličković

Znate li koju hranu je najbolje konzumirati na prazan želudac?

Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Dok citrusi, začinjena hrana, sirovo povrće spadaju u red samo nekih od namirnica koje ne treba jesti na prazan stomak, postoje i one koje su preporuka nutricionista. Doručak je sa razlogom najvažniji obrok u toku dana čija je uloga da nam pruži energiju za sve predstojeće aktivnosti u toku dana. U nastavku slede namirnice koje su pune vitamina, bogate antioksidansima i koje pozitivno utiču na probavu!

Orašasti plodovi

Bademi ili orasi nude zdrave masti i na taj način obezbeđuju veći nivo energije duže vreme. Među orašastim plodovima, badem poseduje najveću količinu vitamina B2 i vitamina B3 u sebi. Pored toga, bogat je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E.

Jaja

Najbolji izvor vitamina! Jaja podižu energiju i predstavljaju jedan od omiljenih obroka Srba. Ipak, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da, iako su jaja vrlo hranljiva, to ne daje zeleno svetlo za jedenje jela od tri jaja svaki dan.

Jogurt

Sadrži probiotike koji podstiču zdravlje creva i jačaju imunitet. Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5, vitamina B12.

Med

Prirodni šećeri u medu podižu energiju i imaju antibakterijska svojstva. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja.

Čia semenke

Bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Zato su odličan izbor za doručak, piše Global Influence Magazine. Čia semenke su odlične za sistem za varenje, pružaju dovoljnu količinu vlakana i samim tim predstavljaju veoma dobar probiotik.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)