Zdravlje

AKO STE PREHLAĐENI I OVO RADITE, PRAVITE HAOS ORGANIZMU! Nutricionista upozorava na GREŠKE koje pogoršavaju stanje

Autor Tamara Veličković

Grip i prehlada haraju, a mnogi se pogrešno leče.

Izvor: Srdjan Randjelovic/Shutterstock.com

Čekaonice u Srbiji su pune zbog simptoma prehlade, gripa, virusa. Mnogi posežu za lečenjem na svoju ruku, ne znajući da postoje metode koje mogu da nanesu više šteti nego koristi. Nutricionistkinja Sandra Krstev Barać razotkrila je najčešće zablude i greške kod lečenja prehlade, gripa i viroze. Prehlada je, tvrdi, najčešća virusna bolest u svetu koja pogađa gornje disajne puteve, a grip je veoma sličan njoj, ali su simptomi mnogo intenzivniji i duže traju.

"Većina ljudi će započeti borbu sa prehladom i gripom uzimajući mega doze vitamina C. Postoje dokazi dobrog kvaliteta da visoke doze vitamina C (jedan do dva grama dnevno) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Snabdevanjem organizma potrebnom količinom vitamina C, najmanje 100 miligrama dnevno, pogoduje bržem oporavku od bolesti", rekla je nutricionistkinja i dodala: "Manje poznati saveznici protiv prehlade i gripa su vitamini A i E i minerali cink, bakar i selen".

"Narodna medicina već ima spisak pogodnih namirnica koje se uglavnom preporučuju za jačanje imuniteta, ali i posebno kada je već nastupila prehlada ili grip. Na listi predvodi kiseli kupus, koji pored jačanja imuniteta, deluje antiseptički na disajne organe. U ishrani obolelih od prehlade i gripa, beli luk takođe zaslužuje značajno mesto jer sadrži supstance koje pomažu kod upale grla i plućnih infekcija, fermentisana mlečna pića jer pogoduju jačanju imunog sistema, a posebno se preporučuje ren - narendan, kuvan u mleku ili pomešan sa medom", ističe ona.

Nutricionistkinja preporučuje pileću supu. "Čajevi imaju važnu ulogu u lečenju prehlade i gripa. Oni smanjuju oticanje sluzokože nosa i grla, sprečavaju dehidraciju i smiruju upale. Međutim, nije važno koja vrsta čaja se koristi. Najbolji rezultati protiv simptoma prehlade i gripa daju čajevi od kamilice, bazge, hajdučke trave i šipak. Uz dodatak meda njihov efekat u ublažavanju simptoma bolesti biće još bolji", kaće Sandra Krstev Barać.

"Manje poznata, ali veoma efikasna u smanjenju simptoma bolesti je biljka Pelargonium sidoides. To je lekovita biljka iz Južne Afrike, bogata fitohemikalijama, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Upotreba njenog ekstrakta ublažava simptome prehlade i poboljšava opšte stanje organizma. Danas postoje i brojni homeopatski preparati čija je svrha da ublaže simptome prehlade i gripa. Međutim, prilikom uzimanja takvih preparata treba biti oprezan i konsultovati se sa stručnjakom, jer njihova neadekvatna upotreba može biti loša po zdravlje", savetuje nutricionistkinja.

"Mnogi će pri prvim znacima bolesti sami pribegavati antibioticima. To neće izlečiti organizam jer antibiotici nisu efikasni ni kod jedne virusne bolesti, ali je vrlo moguće da ih neželjena pojava netolerancije na antibiotike, učini neefikasnim kod lečenja bakterijskih oboljenja. U slučaju gripa, antibiotike treba koristiti samo za bakterijske komplikacije, kao što su infekcije sinusa ili upale uha koje se razvijaju kao sekundarne infekcije. U svakom drugom slučaju, najbolje je zaboraviti na njihovu upotrebu", upozorava Krstev Barać.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Bljesak.info/T.V.)