ŠTA TREBA DA JEDEMO U TRIDESETIM, A ŠTA U PEDESETIM? Evo koje NAMIRNICE su nam potrebne kako starimo - tako čuvamo TELO

Pogledajte kako izgleda ishrana iz decenije u deceniju.

Bojan Milinkov/Shutterstock.com

Svako vreme nosi svoje breme, pa tako i u pogledu ishrane. Da li ste možda primetili da vam se apetit menja kako godine prolaze?  To je sasvim normalna pojava i trebalo bi da ishranu uskladite s godinama. Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, šta se to jede u kojoj životnoj dobi, piše "The Guardian". Pa da krenemo redom:

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Ishrana bi u ovom uzrastu trebalo da bude uravnotežena i bogata hranjivim materijama. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Takođe, gvožđe je veoma važno, posebno za devojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, spanać i sušeno voće su dobri izvori gvožđa.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižne savesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali da izbegavaju alkohol generalno, jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.  Fokus bi trebalo da bude na raznovrsnoj hranljivoj ishrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B: životinjski proizvodi, mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja. 

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u 30-im godinama. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu, pa bi žene koje pokušavaju zatrudneti mogle da imaju korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cele žitarice. Mnogi ljudi dođu u tridesete i odjednom im creva ne vole određenu hranu, pa zdravlje creva postaje važnije. Zato bi trebalo da se fokusirate na hranu bogatu vlaknima.

Četrdesete

Ovo je period predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i telo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije, obično tamnija boja znači i veću količinu antioksidanasa: u spanaću, špargli, krompiru, brokoliju, kuvanom domaćem paradajzu....

Pedesete

U ovom periodu trebalo bi da se fokusirate na kontrolu telesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vreme da zasićene masti zamenite nezasićenim.

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može sprečiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica i viršli.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život  kurir televizija

 (MONODO/T.B.)