Zdravlje

ŠTA TREBA DA JEDEMO U TRIDESETIM, A ŠTA U PEDESETIM? Evo koje NAMIRNICE su nam potrebne kako starimo - tako čuvamo TELO

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte kako izgleda ishrana iz decenije u deceniju.

Izvor: Bojan Milinkov/Shutterstock.com

Svako vreme nosi svoje breme, pa tako i u pogledu ishrane. Da li ste možda primetili da vam se apetit menja kako godine prolaze?  To je sasvim normalna pojava i trebalo bi da ishranu uskladite s godinama. Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, šta se to jede u kojoj životnoj dobi, piše "The Guardian". Pa da krenemo redom:

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Ishrana bi u ovom uzrastu trebalo da bude uravnotežena i bogata hranjivim materijama. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Takođe, gvožđe je veoma važno, posebno za devojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, spanać i sušeno voće su dobri izvori gvožđa.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižne savesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali da izbegavaju alkohol generalno, jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.  Fokus bi trebalo da bude na raznovrsnoj hranljivoj ishrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B: životinjski proizvodi, mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja. 

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u 30-im godinama. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu, pa bi žene koje pokušavaju zatrudneti mogle da imaju korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cele žitarice. Mnogi ljudi dođu u tridesete i odjednom im creva ne vole određenu hranu, pa zdravlje creva postaje važnije. Zato bi trebalo da se fokusirate na hranu bogatu vlaknima.

Četrdesete

Ovo je period predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i telo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije, obično tamnija boja znači i veću količinu antioksidanasa: u spanaću, špargli, krompiru, brokoliju, kuvanom domaćem paradajzu....

Pedesete

U ovom periodu trebalo bi da se fokusirate na kontrolu telesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vreme da zasićene masti zamenite nezasićenim.

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može sprečiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica i viršli.

BONUS VIDEO:

 (MONODO/T.B.)