Jedna namirnica u poslednje vreme često se spominje, tačnije njeni benefiti, a često može da promakne ispod radara mnogima. Brže se sprema od pasulja. Lakše se vari od njega i sadrži više belančevina i ugljenih hidrata. U pitanju se sočivo!

Danas je sočivo deo kulinarskih tradicija u Kanadi, Indiji, Turskoj i SAD. Na našim prostorima se koristi sočivo koje se proizvodi u Turskoj ili u drugim zemljama Balkana. Postoje razne vrste sočiva - crveno, braon, roze, žuto, zeleno, crno, kao i zeleno. Nutricionistkinja Ivana Mišić za Informer objasnila je njegove detaljne prednosti po zdravlje:

"Sočivo je visoko hranljiva mahunarka koja je izuzetno bogata proteinima i vlaknima, a pored toga poboljšava probavu i održava nivo energije u organizmu, što će sprečiti napade umora i pospanosti", navodi nutricionistkinja i otkriva po čemu se ova namirnica posebno izdvaja od drugih.

Bogata proteinima

Sočivo je fantastičan izvor biljnih proteina, što ga čini idealnim za vegetarijance, vegane, ali i sve koji žele da obogate svoju ishranu kvalitetnim proteinima.

Bogata vlaknima

Visok sadržaj vlakana u sočivu pomaže u održavanju zdravog digestivnog sistema, smanjujući rizik od zatvora i poboljšavajući opšte stanje creva.

Minerali i vitamini

Sočivo je puno gvožđa, folata, magnezijuma, cinka i B vitamina, koji su ključni za održavanje energije i zdravlja kože.

Poboljšava zdravlje srca

Redovno konzumacije sočiva, može da doprinese i smanjenju holesterola i očuvanju zdravlja srca zahvaljujući svojim biljnim sterolima i vlaknima.

Široka primena u kuhinji

Od salata, supa, do glavnih jela, sočivo je neverovatno svestrano u kuhinji, omogućavajući vam da eksperimentišete sa različitim ukusima i teksturama.

BONUS VIDEO:

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

 (Informer/MONDO/T.B.)