Zdravlje

KOJE NAMIRNICE IMAJU NAJVIŠE VITAMINA C, NE TREBAJU VAM SUPLEMENTI! Važno je da ne preterujete, ovo je DOZVOLJENA DOZA

Autor Teodora Boškovski

Evo koje su namirnice prebogate vitaminom C!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vitamin C svima je dobro poznat kao odličan saveznik u čuvanju imunot sistema. Takođe, vitamin C je neophodan za formiranje kolagena, proteina koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova. Postavlja se pitanje gde ga sve možemo naći na prirodan način i koliko smemo da ga uzimamo?

Izvori vitamina C možemo da nađemo u brojnim namirnicama. Nije samo limun bogat njime, već i ostalo citrusno voće, poput pomorandži i grejpfruta. Takođe, paprika važi za najveći izvor vitamina C, pružajući čak 95 mg ovog vitamina. Tu su i brokoli, spanać i paradajz. Voće poput jagoda, kivija i ananasa takođe sadrži visoke nivoe vitamina C. Ljubitaljima krompira laknuće. Pečeni krompir u ljusci, srednje veličine ima oko 20 miligrama vitamina C.

Dnevna potreba za vitaminom C varira u zavisnosti od faktora poput uzrasta, pola i zdravstvenog stanja. Opšte preporuke ukazuju na dnevni unos od 65 do 90 miligrama za odrasle osobe.

"Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmjemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano - biće kamena u bubregu", ranije je objasnio bnaš gastorenterolog dr Vojislav Perišić.

Pogledajte i koji se SIMPTOMI javljaju zbog nedostatka vitamina C!

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)