Rasprava

"ŽIVOTINJE SU MOJI PRIJATELJI, ZAŠTO BIH IH JEO?" Stručnjaci otkrivaju šta se dešava u telu ako (NE) JEDEMO MESO

Autor Teodora Boškovski

Biljna ili životinjska ishrana?

Izvor: Prva/printscreen

Da li čovek može da bude zdrav ako ne unosi meso i ostale životinjske namirnice u ishranu? Koje su mane i prednosti toga, gostujući na Prva TV otkrili su dijetolog Veroslava Stanković i dijatetičar i nutricionista Milan Nikolić - jedan gost pristalica mesa, drugu biljne ishrane.

Dijetolog Veroslava Stanković na samom početku je istakla da vrlo često preporuke daju osobe koje nisu edukovane za to. Napomenula je da uvek postoji "za" i "protiv" neke vrste ishrane. Treba slušati pre svega sebe, ističe dijetolog Veroslava Stanković. Dijatetičar i nutricionista Milan Nikolić za Prva TV objašnjava da pre dve i po hiljade godina. Otkriva da su prvi vegani bili stari Grci koji su zagovarali biljnu ishranu(tad nije postojao termin "vegan"). Dodaje da su se uglavnom hranili plodovima.

Izvor: Shutterstock

"Pravilno je reći biljna ishrana, dok se veganska ishrana odnosi na etičko-moralno ponašanje pojedinca, tačnije ekološko - koliko resursa se troši, zemljišta i vode za ishranu stoke. Da li smo povredili neku životi nju?", objasnio je nutricionista Nikolić.

Zatim se dijetolog Veroslava Stanković osvrnula se na ishranu baziranu na mesu i iznela svoj stav.

"Vitamin B12 se nalazi u mesu. Jeste da se naše rezerve stvaraju u debelom crevu, ali to nisu dovoljne rezerve da bi obavile svoju funkciju u našem organizmu. Tako da, minimalna količina mesa može da nadoknadi tu količinu vitamina B12. Naši stari su, govoreći o Srbiji, meso jeli samo nedeljom. Bili su zdravi I puni aktivnsoti. Ono što ja preporučujem mojim pacijentima jeste dva puta nedeljno meso I dva puta nedeljno riba, dok je ostalim danima biljna ishrana", objasnila je Veroslava Stanković.

Izvor: Lepa i Srecna

Postavlja se pitanje kako onda uneti vitamin B12 koji ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju, ako ne jedete meso? Dijatetičar i nutricionista Milan Nikolić istakao je da injekcije sa B12 vitaminom postoji unazad nekoliko decenija I ta nedostaci vitamia B12 nemaju nikakve veze sa mesom.

"Ja lično sam 25 godina bez mesa i nemam nikakve nedostatke", objasnio je on, nakon čega su došli do zaključka da do nedostatka ovog kompleksa vitimina, dolazi usled ostale nepravilne ishrane.

Za kraj Dijatetičar i nutricionista Milan Nikolić otkrio je da se na veganski način ishrane odlučio pre svega zbog ljubavi prema životinjama. Ističe da su one njegovi prijatelji i zašto bi "jeo svoje prijatelje". 

BONUS VIDEO:

 (Prva.rs/MONDO/T.B.)