U većini kuća u Srbiji ručak ne može da prođe bez mesa, a da ne govorimo o pečenju kada su proslave u pitanju. Koliko je to zdravo i kako se svakodnevno konzumiranje mesa odražava na naš organizam?

U svojoj knjizi "Dijeta protiv kandide" upravo o tome govori nutricionistkinja Liza Ričards. Na početku, ona je u svojoj knjizi napisala da konzumiranjem mesa dobijate adekvatne količine proteina i masti, što je dobro za vaš organizam jer su proteini neophodni za izgradnju i očuvanje mišićne mase, a pomažu i da duže ostanete siti.

Iako meso sadrži brojne aminokiseline potrebne vašem telu, ono nisu jedini izvori aminokiselina. Istu količinu aminokiselina možete da pronađete u drugim izvorima proteina kao što su jaja ili tofu. Međutim, nutricionistkinja Ričards navodi da svakodnevna konzumacija mesa može i da šteti vašem telu.

"Svakodnevno jedenje mesa, posebno mesa sa visokim sadržajem masti, može da izazove loše zdravlje kože tako što proizvodi dodatno lučenje prirodnog ulja, ili sebuma, što dovodi do akni i fleka", upozorava ona.

Takođe objašnjava da su ishrane bogate zasićenim mastima i holesterolom povezane sa gojaznošću i bolestima povezanim sa gojaznošću, kao što su bolesti srca i hipertenzija. Takođe, svakodnevno konzumiranje mesa može da uspori metabolizam, dovede do problema sa kosom, kožom, da izazove glavobolju ili dehidrataciju.

BONUS VIDEO:

Kurir TV VEGAN ILI MESOJED?

 (MONDO)