Nauka

"BUBAŠVABE IMAJU SLIČNE NEURONE KAO LJUDI!" Američki neuornaučnik došao u Srbiji, objasnio kako naš MOZAK funkcioniše

Autor Teodora Boškovski

Američki neuronaučnik Greg Gejdž objasnio je kako naš mozak funkcioniše i na koji način treba da ga hranimo.

Izvor: Youtube/ K1 Televizija /screenshot

Na celoj planeti barem jedna od pet osoba pati od nekog neurološkog poremećaja. Američki neuronaučnik Greg Gejdž gostujući u “Uranku” na K1 objasnio je kako naš mozak funkcioniše u modernom svetu. Da li znamo njime da upravljamo i da ga hranimo, kao i šta je zajedničko ljudima i bubašvabama. Neuronaučnik je na primeru voditelja objasnio kako funkcioniše naš mozak.

"Unutar vašeg mozga imate moždani korteks. Šta on radi? On šalje signale do kičmene moždine i odatle idu signale u sve mišiće koji omogućavaju njihove pokretanje”, objasnio je Greg i potvrdio da 25 % ljudi na svetu ima neki neurološki poremećaj.

Neuronaučnik je na ruku voditelja zalepio nalepnice sa slanom vodom, bogatom anjonima koji omogućavaju elektricitetu da prostruji kroz telo. Nelepnice je zatim povezao sa metalnom žicom i priključio na posebne uređaje koji beleže električne impulse iz mozga. Prvi uređaj je otkrio kako ovi impulsi zvuče, drugi kako se oni metrički prikazuju, dok je treći zapravo imitrao pokret ruke. Ovo je samo jedan deo neuronauke koja može da doprinese razvoju različitih uređaja koji će ljudima sa neurološkim problemima pomoći da normalno funkcionišu i kreću se.

"Jedna od stvari koju mi ne cenimo dovoljno jeste da mi u našem mozgu imamo 80 milijardi neurona. To su ćelije koje izazivaju nagli rast električne aktivnosti u mozgu. One svu sve jako slične. Ako pogledate bubašvabe, njihovi neuroni su gotovo identični kao naši neuroni. Bubašvabe imaju mnogo manje, ali sama struktura je jako slična”, objasnio je Greg i otkrio čime da hranimo naš mozak.

"Mislim da je najvažnije hraniti mozak znanjem. Ono što želimo da podučimo jeste kritično razmišaljnje”, dodao je neuronaučnik za kraj. 

BONUS VIDEO:

 (K1/MONDO/T.B.)