Zdravlje

DETOKS PROGRAMI SU NAJVEĆA LAŽ U KOJU VERUJETE! Ruski gastroenterolog: Rizikujete, mogu da budu opasni!

Autor Tamara Veličković

Nijedan od programa detoksikacije nije se pokazao efikasnim, naprotiv - mogu da budu opasni, ističe ruska doktorka Darija Utjumova, gastroenterolog.

Izvor: YouTube/Kayla Chandler

Koliko ste samo puta videli reklame o čišćenju organizma od toksina, koje ujedno hvale raznorazne programe detoksikacije? Tu, primera radi, spadaju smutiji od povrća i voća, sokovi na biljnoj bazi, pa čak i infuzije koje mnogi poručuju preko društvenih mreža. Ruska doktorka Darija Ujutmova, gastroenterolog, otkriva da nijedan od brojnih programa detoksikacije nije dokazao svoju efikasnost, pa se samim tim i ne preporučuju.

Prema njenim rečima, mogu da budu opasni po zdravlje. Nema potrebe za dodatnim "čišćenjem organizma", ističe dr Utjumova, jer je organizam u stanju da se od raznih štetnih materija očisti uz pomoć jetre, bubrega i pluća. "Sveže ceđenim sokovima bez pulpe, poput šargarepe ili pomorandže, nedostaju vlakna - dijetetska vlakna koja su neophodna za normalno funkcionisanje creva. Uglavnom sadrže velike količine fruktoze, šećera koji, ako se redovno konzumiraju, mogu da budu štetni po organizam i dovode do debljanja", rekla je doktorka.

Pojedini savremeni programi detoksikacije mogu da uključuju laksative, istakla je doktorka, koji zapravo dovode do brzog gubitka težine. Međutim, prema njenim rečima, to nastaje usled uklanjanja velike količine vode iz organizma, što može da dovede do dehidracije - gubitka elektrolita u krvi i promene kiselo-baznog balansa, što preti poremećajima srčanog mišića i smanjenjem krvnog pritiska.

"Da biste izgubili težinu bez štete po zdravlje, uvek preporučujem konsultaciju sa nutricionistom. On će vam pomoći da otkrijete uzroke viška telesne težine, prilagodite ishranu i, ako je potrebno, prepiše vam posebnu ishranu", rekla je dr Utjumova i preporučila metode koje su bezbednije za organizam.

One uključuju fizičku aktivnost tri do četiri puta nedeljno u trajanju od 30 do 40 minuta i pridržavanje uravnotežene ishrane. "Povrće, voće, bobičasto voće i zelje dovoljno je da telesnu težinu dovedete u redu, a možete i da napravite smuti od njih. Preporučljivo je da prilikom pripreme imate kombinaciju vlakana, sporih ugljenih hidrata, masti i proteina. Na primer, možete mešati bilo koje voće sa ovsenom kašom, grčkim jogurtom i mladim sirom. Ipak, vredi uzeti u obzir da takvi smutiji ne mogu da zamene pun obrok", zaključila je doktorka.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)