Zdravlje

"BILJKE SU ZDRAVE, ALI NAM JE POTREBNO I MESO!" Dr s Harvarda otkriva kako je povezano s MOŽDANIM UDAROM

Autor Teodora Boškovski

Doktorka s Harvarda otkriva koliko je meso važno za naš mozak.

Izvor: Shutterstock/Tyler Olson

Poslednjih godina sve je više popualrnija vegetarijanska i veganska ishrana, tačnije ona koja ne sadrži meso. Uprkos tome, većina ne može da zamisli dan bez mesa. Nutriconistkinja i psihijatrica s Harvarda, doktorka Džorždija Ed smatra da je meso neophodno za odbranu od depresije i ostalih teskoba.

"Mozgu treba meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je potrebno i meso", izjavila je za KIRO News Radio, piše Dejli Mejl.

Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na sadržaj proteina koje poseduje.

"Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete da zadovoljite svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka", navela je.

Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.

Izvor: Shutterstock

Napomenula je da je meso jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku te je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina. Ove hranjive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, gvožđei jod. Vitamin B12 takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a niski nivoi serotonina povezani su s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti. 

Jedna studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao da poveća rizik od moždanog udara. Njegov manjak dovodi do smanjenja proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar, 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)

Tagovi