Zdravlje

BEZVOLJNI STE I STALNO UMORNI? Možda imate PROLEĆNI UMOR: Važno je šta jedete, ove NAMIRNICE podižu ENERGIJU

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte koji su simptomi prolećnog umora i kako da ih ublažite.

Izvor: triocean/Shutterstock

Zvanično proleće nam ove godine počinje za dva dana, tačnije 20. marta. S njim dolaze i alergije, kijanje, suzenje očiju, ali i ostali simptomi, kao što su umor, bezvoljnost i glavobolje. Ako osećate neke do njih, problem bi mogao da bude prolećni umor, stanje u kojem se organizam teško prilagođava na buđenje iz zimskog zna, kažu stručnjaci.

Prolećni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posledica jednolične zimske ishrane i manjka vitamina i minerala. Takođe, tokom zime se manje krećemo i koristimo energiju. Manjak sunca je dodatni razlog za nedostatak lepog raspoloženje. Kada je reč o ishrani, važno je  staviti naglasak na mlado povrće, koje je bogato važnim nutrijentima, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat za 24sata.hr

Šta jesti na proleće

U rano proljeće rastu špargla, bob, mladi luk, rotkvica, grašak, rikola, zelena salata, spanać, mladi krompir, peršun, šargarepa i dobro ih je obilno koristiti u ishrani. Dodaje kako je dobro staviti naglasak na namirnice koje podstiču čišćenje organizma, kako bi se telo oslobodilo toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu.

"Ne morate da držite neku posebnu detoksikaciju, umesto toga, započnite postepeno da prelazite na laganiju i manje masnu hranu, uz pojačan unos voća, povrća i vode, odnosno biljnih čajeva", savetuje nutricionistica.

"Dakle, ako niste skloni restriktivnijim dijetama, odnosno pridržavanju nekih posebnih režima ishrane, dovoljno će biti da uvedete u praksu običaj da uz svaki ručak i večeru pojedete činiju sveže salate, odnosno da barem nekoliko dana svaki obrok upotpunite laganom supom od povrća, sa što više povrća u prilogu u glavnom obroku. Dok ima mladog povrća na pijacama, korisno je iskoristiti to barem kroz nedelju dana, tako što ćete svaki dan popiti i sok od svežeg povrća. Voće je najbolje jesti sirovo, celo, a povrće iskoristiti u salatama, za sveže ceđene sokove", savetuje nutricionistica. 

Izvor: Mondo

Takođe, smanjite konzumiranje pržene hrane i prerađenih žitarica, odnosno belog hleba i peciva. Posebno povoljno delovanje na organizam imaće špargla, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado, kao i namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih salata od voća i povrća, dodaje.

"Beli pirinač i testeninu zamenite smeđom rižom, heljdom, jer celovite žitarice daju puno energije, a neće izazvati brzi rast šećera u krvi i nagli pad, odnosno nove faze umora", savetuje Sandra Marić Bulat.

Važan je san

Da biste bili fit, važno je osigurati organizmu sedam do osam sati kvalitetnog sna, ali i buditi se brzo i poletno. Čim ustanete pdoignite roletne. Svetlo podiže nivo hormona koji deluju stimulirajuće i podižu energiju, kao što su serotonin, kortizol i adrenalin. Ujedno, time se zaustavlja proizvodnja melatonina koji nas uspavljuje. Dodatno, brzom razbuđivanju pomoći će i jutarnje vežbanje, odnosno rastezanje.

Ne zaboravite na vodu

Voda je najbolji čistač organizma i na proleće treba da obratite pažnju da je pijete dovoljno. Pijte najmanje dve litre vode na dan, kako bi se štetne materije pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Čašu obične vode možete da zamenite i nekim biljnim čajem, ili limunadom, ali izbegavajte kupovne sokove bogate šećerom, kofein i preterivanje u alkoholu.

Popodnevna dremka

Obezbedite telu kratki predah posle ručka. Dovoljno je 20-ak minuta do pola sata popodnevne dremke. Ako ste na poslu, iskoristite to vreme da izađete iz zgrade i prošetate ili jednostavno napravite pauzu.

BONUS VIDEO:

 (24sata.hr/MONDO/T.B.)