Zdravlje

FINSKI PSIHOLOG OTKRIVA ZBOG ČEGA SU NAJSREĆNIJI NAROD! 3 pravila su bitna, čak i kad je teško

Autor Teodora Boškovski

Tri ključne stvari su važne za srećan život!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Finska je već nekoliko godina proglašena za najsrećniju zemlju na svetu. Frenk Martela, finski istraživač psihologije i filozof otkriva koja je tajna sreće Finaca.

"Bilo bi tačnije reći da je Finska zemlja koja ima najmanje nesrećnih ljudi na svetu", rekao je Martela u intervjuu za CNBC gde je objasnio da sve ovo nagrađivano ponašanje potiče iz tri široko rasprostranjena uverenja u finskom društvu za koje se veruje da doprinose nacionalnoj sreći. To su:

  • Snažan osećaj zajedništva i srodnosti
  • Činiti dobra dela za druge ljude
  • Pronalaženje jasne svrhe za sebe

Martela je objasnila kako su ova tri ključna koncepta toliko važna za srećan život i zašto bi trebalo da pokušate da ih uključite u svoju svakodnevicu.

"Imati ljude oko sebe kojima je stalo do tebe i do kojih ti je stalo, čini ljude srećnim. Srećom, to može biti tačno čak i u veoma teškim materijalnim uslovima", rekao je on.

Studije pokazuju da provođenje kvalitetnog vremena sa prijateljima i porodicom može učiniti život beskrajno boljim, bez obzira na finansijski ili materijalni status. A kada je reč o dobrim delima, studija Državnog univerziteta u Ohaju iz 2023. godine pokazala je da se anksioznost, depresija i stres mogu da se ublaže malim znacima ljubaznosti.

"Kada nekome pomognete, kada imate pozitivan uticaj na druge, vaša sopstvena sreća i osećaj smisla se povećavaju. U kriznim situacijama, mogućnosti da pomognemo jedni drugima je obično dosta, a to takođe pomaže da se izgradi osećaj solidarnosti",,  rekao je Martela za kraj.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)