Zdravlje

DORUČAK KOJI ČUVENI DOKTOR JEDE SVAKI DAN! Pun probiotika, smanjuje upale i rizik od nastanka dijabetesa

Autor Tamara Veličković

Čuveni doktor Tim Spektor otkrio je koji doručak jede svakog dana.

Izvor: YouTube/ZOE/Printscreen

Nakon što je jednom prilikom otkrio koji doručak ga je ugojio 10 kg, čuveni doktor Tim Spektor, koji je i jedan od najpoznatijih i najcitiranijih naučnika na svetu, pronašao je najbolji izbor. Na društvenim mrežama podelio je recept za doručak koji naziva "superhranom". Tvrdi da može blagotvorno da utiče na zdravlje celog organizma. Među bolestima kojima može da pomogne, naveo je zapaljenja u telu, dijabetes i artritis.

Uprkos svakodnevnim naporima da održi raznovrsnost u ishrani, njegov doručak uvek ostaje isti. Brz je, lak i pun biljaka i probiotika koji su važni za zdravlje creva. Reč je o mešavini jogurta, kefira, borovnica (kupina ili malina) i orašastih plodova, naveo je doktor u snimku u kojem je pokazao kako ga priprema.

Zašto doručak dr Spektora tako dobro utiče na zdravlje?

Odgovor na ovo daje drugi stručnjak, dijetetičar dr Majkl Mozli. Naučna istraživanja su pokazala da proizvodi poput kiselog kupusa i kefira mogu značajno da smanje upale, ublaže bol i poboljšaju zdravlje. "Popunjavanje mikrobiote creva mikrobima takođe može da ublaži bol. U kontrolisanom ispitivanju, od 500 pacijenata sa osteoartritisom je zatraženo da piju dve porcije mleka dnevno koje sadrži bakterije Lactobacillus. Posle šest meseci, prijavili su manje bolova i ukočenost u kolenima, a analize krvi su pokazale smanjene znakove upale", objasnio je dr Mozli.

Pored toga, bobičasto voće pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, smanjenju šećera i insulinskih skokova posle jela, smanjujući rizik od pojave insulinske rezistencije. Orašasti plodovi su poznati po svojim svojstvima za poboljšanje zdravlja. Erik Arnesen, naučnik i jedan od glavnih autora studije koja je istraživala benefite orašastih plodova, rekao je: "Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imaćete 20 do 25 odsto manji rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti".

BONUS VIDEO: Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama

(MONDO/T.V.)