Zdravlje

ŠTA KARDIOLOZI REDOVNO JEDU ZA DORUČAK: 3 jela vam daju energiju do ručka, regulišu i kilograme

Autor Teodora Boškovski

Kardiolozi otkrivaju svoj omiljeni doručak!

Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Doručak je obavezan kako bismo dobili potrebne kalorije i energiju koji će da nas prate u ostatku dana, sve do sledeće užine ili ručka. Evo šta lekari koji se brinu o srcu, tačnije kardiolozi jedu ujutro? Dva kardiologa su za "Today" otkrili svoje zdrave navike i najveće greške koje prave pacijenti rano ujturu. 

"Mnogi ljudi ujutro su u neverovatnoj žurbi sa vremenom i obično posežu za lakom hranom kao što su tost, peciva, prerađene žitarice za doručak i štanglice koje imaju isto toliko šećera kao i neki od slatkiša", ističe dr Endrju Friman, direktor kardiovaskularnih bolesti prevencije i zdravlja u Nacionalnom jevrejskom zdravlju u Denveru.

Dakle, doručak koji je zdrav za srce, koji se lako pravi i koji je raznovrstan je ključan, kaže dr Suzan Čeng, profesorka kardiologije i direktorka istraživanja javnog zdravlja na Institutu za srce u Los Anđelesu. Ona zna da neki ljudi ujutro nisu gladni i preskaču doručak i to je u redu ako vam odgovara, napominje ona. Ali uglavnom, ljudi imaju koristi od toga da nešto gricnu ujturu.

Šta kardiolozi jedu za doručak?

Zob

Oba doktora su navela zob kao svoj omiljeni doručak. Ovsena kaša sadrži puno vlakana, vitamina i minerala, a studije ih povezuju sa snižavanjem holesterola i u kontrolisanju težine, prema Američkom udruženju za srce.

"Moja omiljena stvar je ovsena kaša. Uopšteno govoreći, preporučujem ovsenu kašu kao najbolju opciju", ističe dr Friman.

On savetuje malu šoljicu ovsenih pahuljica napravljenu sa vodom, a ne mlekom, i puno bobičastog voća, plus dodatni sastojci za zdravlje srca, kao što su mleveno laneno seme ili nekoliko oraha. Nemojte koristiti instant ovsene pahuljice, koje su najviše obrađene, predlaže on.

Zdrav šejk ili smuti

Kardiolog Friman voli šejk na bazi proteina napravljen od graška, nezaslađenog sojinog mleka i voća, kao što su bobice ili banana. Čengov favorit je smuti napravljen od mešanog celog povrća i voća kako bi se dobilo više vlakana. Takođe preporučuje smuti od paradajza i celera koji je bogat paradajzom, koji sadrži likopen za srce i druge antioksidante. Još jedan favorit sadrži narandžu pomešanu sa šargarepom, đumbirom, čia semenkama i jabukom, plus led i vodu.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Avokado tost

Dr Friman predlaže komad hleba od 100% celog zrna preliven tankim slojem avokada i povrće kao što su luk ili kiseli krastavci. Istraživanja pokazuju da konzumiranje avokada može da pomogne u snižavanju holesterola, ali je najbolje jesti avokado u umerenim količinama jer se kalorije mogu brzo nagomilarti.

"U samo jednom malom parčetu tosta, imate dovoljno kalorija i hrane da preživite do ručka i osećate se dobro", kaže on.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)