Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA AKO SVAKI DAN JEDEMO ŽITARICE? Odlične su za creva, duže smo siti, ali jednima posebno smetaju

Autor Teodora Boškovski

Evo šta se dešava u vašem telu kada svakodnevno jedete ovsene pahuljice.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pahuljice obožavaju mnogi, najviše deca, naravno one čokoladne. Musli sa mlekom ili jogurtom sa komadićima voća omiljena je poslastica vežbača. Međutim da li smemo često da ih jedemo?

Ovsene pahuljice sadrže oko 70% (složenih) ugljenih hidrata, takođe su dobar izvor proteina (15%), imaju visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina kao i rastvorljivih vlakana. Osim toga, ovsene pahuljice sadrže mnogo minerala i vitamina: gvožđe, fosfor, magnezijum, kalcijum, cink, kao i vitamine B1, B6 i E.

Sa 350 kilokalorija na 100 grama, njihov sadržaj kalorija je relativno visok. Međutim, ovo ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost, jer su ovsene pahuljice namirnica sa dosta složenih ugljenih hidrata i vlakana. Zbog toga je telu potrebno relativno dugo da svari pahuljice, a šećer u krvi polako raste. To znači da će porcija ovsenih pahuljica zadržati osećaj sitosti dugo vremena i sprečiti žudnju.

Šta se dešava u vašem telu kada svakodnevno jedete ovsene pahuljice?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Stimuliše se varenje! Vlakna u pahuljicama nabubre u crevima, čime se povećava zapremina vaše stolice. Međutim, vodite računa da pijete dovoljno tečnosti. Ovsene pahuljice mogu da poboljšaju izgled kože, kose i noktiju, sadrže hranljive sastojke - kao što su biotin, cink, silicijum i bakar. Vaš nervni sistem i metabolizam su ojačani vitaminima B koji se nalaze u ovsenim pahuljicama. 

Kao i kod svega, treba biti umeren, piše Granny Tricks. Da biste apsorbovali što više gvožđa, ovsene pahuljice najbolje potopite preko noći. Odlučite se za musli od ovsenih pahuljica i dodajte orašaste plodove i voće po želji. U poređenju sa gotovim mešavinama muslija, tako možete da izbegnete dodatak šećera i aditiva i tačno znate šta se nalazi u vašim muslijima.

Ko treba da izbegava ovsene pahuljice?

Ljudi sa celijakijom (netolerancijom na gluten) treba da izbegavaju ovsene pahuljice ili da se odluče za proizvode označene kao „bez glutena“. Zob ima nizak sadržaj glutena, ali tokom prerade, ovas često dolazi u kontakt sa drugim žitaricama koje sadrže gluten (na primer, korišćenjem istih mašina). Zato budite obazrivi!

BONU VIDEO:

 (MONDO/T.B.)