Zdravlje

DIJABETES MOŽE DA SE VIDI U OKU: Dr Savić otkriva koji se simptomi javljaju

Autor Teodora Boškovski

Oftamolog dr Kristina Savić otkriva simptom dijabetesa u oku.

Izvor: Prva

Od dijabetesa u svetu boluje više od 400 miliona ljudi čiji uzrast se kreće od 20 do 79 godine. Dešava se da svaki od njih nema postavljenu dijagnozu. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od dijabetesa boluje više od 12 odsto stanovništva naše zemlje.

Oftamolog dr Kristina Savić za Prva TV otkrila je koje sve bolesti uzrokuje dijabetes. Kako doktorka ističe dijabetes je poznat po tome da bez obzira što se definiše kao poremećaj šećera u krvi, zapravo najveći problem kod dijabetesa su njegove komplikacije.

"On praktično ostavlja komplikacije na svim sistemima i organima. Iz moje oblasti kada govorimo o oku, mogu da se jave komplikacije na svim delovima oka. U fokusu je dijabetesna retinopatija jer se dosta kasno otkriva, teško leči i dosta je uporna i progresivna. Vrlo često zna da bude i skrivena”, objašnjava oftamolog.

Simptomi retinopatije su:

  • Nekada se kao prvi simptomi javljaju zamućenja u staklastom telu koja pacijent vidi u vidnom polju
  • Gubitak dela vidnog polja koji nastaje zbog krvavljenja u oku
  • Smanjenje "noćnog" vida
  • Slabiji centralni vid (što pacijent primeti prilikom čitanja) kada promene zahvate makulu (žutu mrlju).
  • U uznapredovaloj fazi bolesti javlja se gubitak vida ili zbog obimnog krvavljenja u staklastom telu, ili zbog ablacije retine.

Takođe neke od najtežih posledice dijabetesa osim gubitka vida, su i gubitak sluha, oštećenje nerava i krvnih sudova. Zbog toga je važno da se na vreme obavaljaju preventivni pregledi.

BONUS VIDEO:

 (PRVA/MONDO/T.B.)