Proleće je ove godino obradilo mnoge svojim ranim dolaskom, a sve zahvaljujući promeni klime. S ranim dolaskom proleća, poranile su i trešnje. Prve majske trešnje, kako im i samo ime kaže jer sazrevaju u maju, 2024. godine sazrele su sredinom aprila. Ovogodišnja cena na otkupu kreće se između 200 i 300 dinara po kilogramu i najviše im se raduju najmlađi.
Često se dogodi da, jednom kad počnemo da jedemo trešnje, teško je stati, ali stručnjaci savetuju umerenost jer prekomeran unos može da imalaksativno dejstvo i da uzrokuje probavne smetnje. Ali, koliko trešanja je previše?
Preporučuje dnevna doza od otprilike 150 grama, što je oko 20 trešanja. Trešnje sadrže dijetalna vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (poput jabučne, limunske i vinske) te određene proteine i ugljene hidrate. Preterivanje u trešnjama može da uzrokuje laksativno delovanje, poremećaj u prehrani.
Njihova crvena boja dolazi od antocijanina i drugih fenolnih materija s antioksidativnim svojstvima. Osim toga, antocijanini imaju analgetičko i protivupalno dejstvo, što ih čini korisnim za ublažavanje simptoma artritisa. Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama takođe pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergija, podstiču proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve u mišićima, što je korisno za sportiste koji mogu da osete olakšanje od bolova nakon intenzivnih aktivnosti poput trčanja.
Trešnje sadrže levulozu, šećer s niskim glikemijskim indeksom koji se polako apsorbuje u telu, što ih čini pogodnim za dijabetičare. Osim što se mogu da se jedu sveže, trešnje su odlične i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača, piše hrvatski "Klik".
BONUS VIDEO: Kako se pravilno peru trešnje?
(MONDO/T.B.)