Zdravlje

ONI KOJI PRATE RITAM OBROKA SU MRŠAVIJI: Dr Stanković otkriva u koje vreme treba da jedemo

Autor Teodora Boškovski

Dr Veroslava Stanković otkriva koje je pravo vreme za obroke - doručak, ručak, večeru i užine.

Izvor: RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Pored toga šta i kako jedemo, važno je i u koje vreme uzimamo namirnice. Doktorka Veroslava Stanković za RTS objasnila je važno kada jedemo.

"Ritam obroka i fokus na obroke je veoma važan. Jer kad imamo fokus tačno znamo šta ćemo pojesti i količinu. Ritam je važan zbog lučenja hormona i nivoa glikemije. Mora da postoji tačno određeo vreme kada će da bude doručak, ručak, večera i užina, jedna ili dve", započela je dr Stanković. Dodaje da oni koji prate ritam obroka su mršaviji i zdraviji. Za razliku od ljudi koji preskaču obroke, oni nemaju napade gladi.

"Ja kad pripisujem dnevni ritam obroka, stavljam opciono. Razlika je sat vremena u obrocima. Doručak može od 8 do 9, ručak između 14 i 15 časova”, savetuje doktorka I objašnjava kako san utiče na našu liniju.

"Isprekidan san predstavlja stres u toku dan. San treba da bude kuntinuiran i preporučuje se da legnemo pre 23 časova kada kreće da se luči melatonin i snižava nivo kortizola”, napominje dr Veroslava Stanković.

Prvi i poslednji obrok

Kada je reč o prvom obroku, ona savetuje da bi on trebalo da bude obilniji, negde oko 30 odsto od ukupnih energetskih potreba, između 7 i 9 sati. Poslednji obrok bi trebalo da bude 2 sata pre spavanja, dodaje doktorka. On treba da bude laganiji, kao što je obrok salata, kiselo mleko ili jogurt i pola parčeta hleba.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)