Doručak je najvažniji obrok u danu, ipak, dešava se da ga mnogi preskaču. To bi kasnije u toku dana moglo da vam napravi probleme. Stručnjaci sugerišu da kada započnete dan sa niskim nivoom šećera u krvi, pripremate se za simptome kao što su umor, magla u mozgu i emocionalna osetljivost.
"Započnjanje dana u 6:00 i završavanje svih aktivnosti do 22:00, usklađuje se sa prirodnim cirkadijalnim ritmom tela", rekao je dr Nahid Ali nedavno za britanski GB News.
Prema njegovim rečima doručak bi trebalo da se konzumirau roku od sat vremena nakon buđenja, oko 7 ujutru, da bi se ubrzao metabolizam. Jedan od razloga zašto bi neki ljudi preskaču doručak jeste taj što se njihov grelin, takođe poznat kao "hormon gladi“, ne aktivira na vreme. Ali, kako Dr Emili Kuper, medicinski direktor Centra za metabolizam Kuper u Sijetlu, kaže za HuffPost, zalogaj doručka, čak i ako ne osećate glad, pa čak i ako nije sasvim zdrav, je neophodan.
"Ako ne jedete dovoljno rano u toku dana, nivo grelina raste kasnije. Vaše telo pokušava da nadoknadi sve stvari koje ste propustili", dodala je.
Za dr Kupera, odsustvo doručka dovodi do loših odluka u ishrani kasnije tokom dana, niza loših izbora koji mogu da izazovu gojaznost. Najpoznatija grupa ljudi koji preskaču doručak mogu da budu oni koji praktikuju povremeni post. Neka istraživanja takođe tvrde da je šta jedete važnije od kada jedete.
Dr Džonatan Rosand, suosnivač Masačusetskog centra za zdravlje mozga i profesor neurologije na Harvardskoj medicinskoj školi, naglašava za HuffPost da je ishrana bogata povrćem, lisnatim zelenilom i hranom koja sadrži omega 3 ključna za sprečavanje depresije, moždani udar i demenciju. Njegova preporuka tiče se mediteranske ishrane koja važi za jednu od najzdravijih.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)