300 žena smanjilo šećer u ishrani: Rezultati iznenadili stručnjake, promene se vide odmah!

Studija u kojoj je učestvovalo 300 žena pokazala je izvanredne rezultate nakon što su šećer u ishrani svele na minimum.

Shutterstock/Wirestock Creators

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku sproveli su studiju na preko 300 žena. Rezultati su pokazali da ishrana bogata korisnim sastojcima i malo šećera može da smanji biološku starost tela na ćelijskom nivou. Studija je otkrila da čak i male promene u unosu šećera mogu da imaju značajan uticaj na zdravlje ćelija.

Prosečan unos dodatog šećera od strane učesnica studije bio je 61,5 g dnevno, iako je raspon bio širok - od 2,7 do 316 g dnevno. Poređenja radi, pločica mlečne čokolade sadrži oko 25 g šećera, a konzerva koka-kole sadrži oko 39 g. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da odrasli ne konzumiraju više od 50 g šećera dnevno. Istraživači su posmatrali epigenetske promene koje ukazuju na starost ćelija. Ispostavilo se da što je ishrana zdravija, to su ćelije mlađe. Čak i dodatni gram šećera dnevno može da izazove nepovoljne promene.

"S obzirom na to da su epigenetski obrasci reverzibilni, ispostavlja se da je eliminisanje 10 grama dodatog šećera dnevno ekvivalentno vraćanju biološkog sata unazad za 2,4 meseca ako se održava tokom vremena", kaže prof. Barbara Laraja, koautorka studije i istakla da je posebno bila korisna mediteranska ishrana koja je bogata antiinflamatornim sastojcima i antioksidansima, uključujući ključne vitamine i minerale.

"Dijete koje smo proučavali su u skladu sa trenutnim preporukama za prevenciju bolesti i unapređenje zdravlja, posebno naglašavajući moć antioksidativnih i antiinflamatornih hranljivih materija", rekla je dr Doroti Ču, vodeća autorka studije objavljene u JAMA Network Open i naglasila da praćenje ovih preporuka može da doprinese održavanju mlađeg ćelijskog doba.

"Znamo da su visoki nivoi dodatog šećera povezani sa lošim metaboličkim zdravljem i ranijim početkom bolesti. Šećer je verovatno moćniji od bilo kog drugog faktora u ishrani. Sada takođe znamo da ubrzano epigenetsko starenje leži u osnovi ove povezanosti, a ovo je verovatno jedan od mnogo načina na koje prekomerni unos šećera smanjuje dugovečnost", dodala je dr Elisa Epel, koautorka otkrića.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV