Novo istraživanje sugeriše da dodavanje jedne ili dve kašike meda u nezaslađeni jogurt može značajno da poveća njegova probiotička svojstva. Zahvaljujući tome, korisne bakterije u jogurtu imaju veće šanse da "prežive" put kroz naš probavni sistem. Hana Hošler, koautorka studije koja je objavljena u The Journal of Nutrition i naučnica za ishranu sa Univerziteta Illinois Urbana-Champaign, kaže da su stručnjaci bili zainteresovani za moćnu kombinaciju koja je uobičajena u mediteranskoj ishrani, kako bi saznali kako utiče na gastrointestinalni mikrobiom.
Mediteranska tajna zdravlja
Mediteranska ishrana se godinama smatra jednom od najboljih na svetu. Zaslužna je za brojne zdravstvene prednosti, uglavnom zbog prisustva zdravih masti iz ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova, uz ograničenje crvenog mesa. Mlečni proizvodi nemaju veliku ulogu u tome, osim sira i jogurta koji se često zaslađuju medom. Omiljeni doručak Grka je, na primer, grčki jogurt sa medom i orasima.
Med kao podrška probioticima
Neki jogurti su obogaćeni probiotičkim sojevima bakterija, kao što je Bifidobacterium animalis, koji podržavaju zdravlje probave i imunološku funkciju. Med, poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, takođe deluje kao prebiotik, podstiče rast korisnih mikroorganizama u telu.
"Enzimi u našim ustima, želucima i crevima pomažu u varenju, ali takođe smanjuju održivost mikroba. Želeli smo da vidimo da li med može da pomogne probiotičkim bakterijama da prežive u crevima", objašnjava Hošler.
Med je savršen dodatak jogurtu
U prvoj studiji, istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi ispitali efekte četiri vrste meda - lucerke, heljde, deteline i cveta pomorandže, na održivost Bifidobacterium animalis u jogurtu tokom varenja. Rezultati su pokazali da je med od deteline imao najveći uticaj na opstanak korisnih bakterija u crevima.
U drugoj studiji učestvovale su 62 zdrave odrasle osobe koje su dve nedelje konzumirale jogurt sa medom od deteline, a zatim termički obrađen jogurt. U trećem krugu, 36 učesnika je konzumiralo jogurt pomešan sa šećerom. Rezultati su pokazali da med podržava opstanak probiotskih bakterija u crevima. Istraživanje nije pokazalo promene u vremenu prolaska kroz creva, učestalosti pražnjenja creva, raspoloženju ili kognitivnim sposobnostima učesnika. Međutim, Hošler napominje da ovo može da odražava ukupno zdravlje učesnika i naglašava potrebu za daljim istraživanjem.
"Otkrili smo da jedna kašika meda u porciji jogurta pomaže u opstanku probiotika. Međutim, moramo da zapamtimo da je med dodatni šećer i većina ljudi treba da obrati pažnju na količinu šećera u svojoj ishrani kako bi održala zdravu težinu. Dodavanje malo meda u nezaslađeni jogurt je prijatna kulinarska kombinacija koju možete da uključite u svoj meni", zaključuje Holšer.
BONUS VIDEO: