Gastroenterolozi upozoravaju na najčešću naviku u toaletu: Doći ćete do toga da želite da sednete, a ne možete

Postoji jedna navika u toaletu koja povećava rizik od nastanka hemoroida.

MONDO/Stefan Stojanović

Hemoroidi izazivaju ekstremnu nelagodnost. Bol, peckanje, svrab, pa čak i rektalno krvarenje su najčešći simptomi. Postoji jedna navika u toaletu koja povećava rizik od nastanka hemoroida, a na koju upozoravaju gastroenterolozi. Hemoroidi se nalaze u analnom kanalu. Njihov glavni zadatak je da olakšaju prolaz stolice. Nažalost, neodgovarajuća ishrana sa malo dijetalnih vlakana, poremećene navike creva, niska fizička aktivnost i sedentarni način života mogu da dovedu do njihovog uvećanja kao rezultat razvoja upale.

Iz tog razloga, prvi i najčešće ignorisani simptom je analni svrab. Ovo je rezultat oštećenja tkiva koje iritiramo tokom defekacije. Osećaj sitosti uprkos odlasku u toalet je još jedan simptom koji ne smemo da zanemarimo. Obično, tek kada primetimo krv u stolici, odlučujemo se da posetimo lekara. Ljudi koji, kada žele da vrše nuždu, ne obraćaju pažnju na to koliko dugo vremena provode na WC šolji, češće dobijaju hemoroide.

"Hemoroidi su prošireni krvni sudovi u donjem delu rektuma i anusa. Iako ih svako ima, oni postaju razlog za brigu tek kada su uvećani ili su razvili upalu, koja može da nastane zbog više faktora", rekao je dr Dejvid L. za HuffPost, gastroenterolog.

"Jedan od najčešćih uzroka je dugo sedenje na WC šolji. Krv se nakuplja na najnižoj tački i povećava pritisak u krvnim sudovima anusa, što dovodi do hemoroida", dodao je on.

Gastroenterolog dr Prasun Šah se složio sa ovom izjavom i priznao da gravitacija u ovoj situaciji deluje protiv nas.

"Dugo sedenje može da poremeti protok krvi u analno područje i iz njega, što dovodi do nakupljanja krvi u venama i izazivanja njihovog oticanja", rekao je on.

Ne samo da dugo sedenje u toaletu može da izazove hemoroide, već i preveliko naprezanje tokom pražnjenja creva.

"Pokušaj istiskivanja tokom pražnjenja creva takođe povećava pritisak u krvnim sudovima u anusu. Ovo je još jedan čest uzrok hemoroida. Često savetujem svojim pacijentima da kada osete potrebu za pražnjenjem creva, odu u toalet, izbegavaju naprezanje, a ako ne mogu da se oslobode za to vreme, ustanu i pokušaju ponovo kasnije kada ponovo osete potrebu".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

HEMOROIDI MOGU BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI! Mogu biti neprijani i opasni, a čuveni lekar dao savet kako da se IZBORITE SA NJIMA  Kurir televizija