Da li uvek smete da jedete med koji kupuje Novak Đoković? Pre nego što uzmete kašičicu, dobro pogledajte teglu

Manuka med, koji jede Novak Đoković, najskuplji je med na svetu koji zovu "tečno zlato".

Mondo/Stefan Stojanović/Bojana Zimonjić Jelisavac

Manuka med je pravi hit među prirodnim proizvodima za unapređenje zdravlja, sa odličnim kritikama. Nazvan "tečno zlato", proizvod bi trebalo da bude suštinski element svakog kućnog kompleta prve pomoći. Poznato je da ga jede i Novak Đoković, koji je u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" iz 2013. godine otkrio da je manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane. Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova. A da li uvek smete da jedete manuka med?

Naziv "manuka" potiče iz maorskog jezika. Bukvalno znači "med od čajevca". Maori su etnička grupa koja ga je prva koristila za lečenje. Žbun manuke od kojeg se pravi med potiče sa Novog Zelanda, ali su njegova odlična svojstva cenjena širom sveta. Manuka med ima jedinstvena svojstva. Za razliku od drugih sličnih proizvoda, odlikuje se veoma visokim sadržajem metilglioksala, što određuje njegovu veliku lekovitost. Tradicionalni med sadrži do 10 mg MGO po kilogramu, dok je u manuka medu koncentracija MGO 10 do čak 50 puta veća.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Upotreba manuka meda

Manuka med je dostupan u teglama (obično 500 grama) i ima širok spektar upotrebe. Pre svega, pozitivno utiče na funkcionisanje digestivnog sistema, regulišući crevnu bakterijsku floru. Zahvaljujući njemu možete efikasno da eliminišete gasove koji nastaju prilikom fermentacije.

Pored toga, brojne bolesti kao što su čir na želucu, gastroezofagealna refluksna bolest ili sindrom iritabilnog creva uključuju korišćenje manuka meda. Antibakterijski efekat ovog proizvoda je takođe nadaleko poznat. Podržava organizam u borbi protiv bakterija koje doprinose infekcijama digestivnog sistema, upalama grla, sinusa i nazalne sluzokože. Pored toga, med od manuke se koristi u tretmanima protiv akni i kao podrška zarastanju kožnih lezija.

Kako konzumirati manuka med?

Manuka med najbolje deluje kada se konzumira 2-3 kašičice dnevno na prazan stomak, ujutru ili uveče, neposredno pre nego što zaspite. Možete da ga uključite i u hranu ili rastvorite u čaši vode sa limunovim sokom. Kada se koristi za tretmane protiv akni i za poboljšanje zarastanja kožnih lezija, manuka med treba nanositi na tretirana mesta 2-3 puta dnevno, prekrivajući ih, ako je to moguće. U početnoj fazi takvog tretmana, kožne tegobe mogu da budu jake i može da se javi bol, ali nakon 2-3 dana obično je vidljivo poboljšanje.

Kada ne bi trebalo da konzumirate manuka med?

Kada odlučite da uključite manuka med u svoju ishranu, treba da zapamtite da ima visok sadržaj kalorija, pa prekomerna konzumacija može indirektno da doprinese višku kilograma. Jednako je važno da postoje specifične kontraindikacije za konzumiranje manuka meda. Pre svega, ne bi trebalo da ga koriste ljudi koji su alergični na pčelinje proizvode ili pate od dijabetesa. Pored toga, ne treba ga davati deci mlađoj od godinu dana.

YouTube/KitchenGadgetsGizmos 

Šta treba da zapamtite pre konzumiranja manuka meda?

Kada se odlučite za kupovinu manuka meda, budite oprezni sa falsifikatima na kojima prodavci žele da zarade novac na nezakonit način. Da biste bili sigurni da imate posla sa originalnim proizvodom uvezenim direktno sa Novog Zelanda, zatražite od prodavca sertifikat i uporedite serijske brojeve na njemu sa podacima na tegli za med. On je dužan da vam to pokaže.

Koliko košta manuka med?

Manuka med može da se kupi u nekim apotekama, organskim prodavnicama i prodavnicama bilja. Najlakši način da pronađete ovaj proizvod je u onlajn prodavnicama. Originalni manuka med treba da bude označen sa UMF (Unikue Manuka Factor), što ukazuje da je nezavisno testiran u novozelandskim laboratorijama.

Med koji sadrži ovakve sastojke, uvek bude skuplji. Primera radi, med sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, ali cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini zavisi od sezone i tačnog porekla, a najbolji je onaj sa divljih područja Novog Zelanda.

BONUS VIDEO: Kako da prepoznate pravi med

This browser does not support the video element.

Kako prepoznati pavi med  TikTok/deja_vida_