Šta bi bilo da smo pojeli piletinu zaraženu salmonelom? Posle 8 sati neizbežni su mučni simptomi trovanja

U Kruševcu je zaplenjeno 40 tona pilećeg mesa zaraženog salmonelom, a trovanje ovom bakterijom izaziva neprijatne simptome.
Foto: Olya Detry/Shutterstock

Promet velike količine pilećeg mesa - 40 tona - zaraženog bakteriјom salmonelom, sprečen je zahvaljujući pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policiјe, Službe za suzbiјanje kriminala i Policiјske uprave u Kruševcu, u saradnji sa Osnovnim јavnim tužilaštvom u Kruševcu, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za veterinu.

Otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. A šta bi se desilo da je piletina zaražena salmonelom dospela do naših tanjira?

Iako trovanje salmonelom najčešće povezujemo sa sirovim jajima, ove bakterije mogu da se nađu i u mesu (uključujući i živinu i ribu), kao i u prerađevinama od mesa (poput tartara, ribljih pašteta, pihtija, pašteta), ali i u sirevima, pa čak i u voćnim sokovima.

Najčešći simptomi trovanja hranom izazvanog salmonelom su:

  • jaki bolovi u stomaku,
  • dijareja,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • sluzavo-krvav sekret koji može da se javi u stolici.

Prvi znaci trovanja mogu da se jave otprilike osam sati nakon konzumiranja zaražene hrane.

Salmonela je bakterija koja može da izazove ozbiljne gastrointestinalne infekcije, kao što je salmoneloza. Ona se manifestuje dijarejom i opštim osećajem malaksalosti. Bolest traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja i može da bude posebno opasna za starije osobe, decu i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Ono na šta strunjaci uvek upozoravaju, to je da meso i jaja treba da imaju stalno mesto u frižideru i da ne dolaze u kontakt s drugom hranom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Piletina iz rerne  Izvor: TikTok/ quick_meal