- Muškarac iz Nju Džerzija umro je od alergije na meso izazvane ujedom krpelja.
- Uzrok smrti otkriven je godinu kasnije.
- Lekari upozoravaju na opasne bolove posle jela mesa.
Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Virdžinija potvrdili su prvi smrtni slučaj povezan sa retkom alergijom na meso, koju izaziva ujed krpelja Lone Star. Žrtva je bio 47-godišnji muškarac iz Nju Džerzija, koji je preminuo 2024. godine nakon što je pojeo govedinu. Simptomi su se pojavili četiri sata nakon obroka.
Portal medicinenet.com navodi da lekari u početku nisu mogli da utvrde uzrok njegove iznenadne smrti. Tek nakon analize uzoraka krvi koju je obavio dr Tomas Plets-Mils, poznati alergolog sa UVA, potvrđeno je da je došlo do teške alergijske reakcije povezane sa sindromom alfa-gal, poznatim i kao "alergija na meso".
Ova bolest se javlja posle ujeda krpelja Lone Star, koji može da izazove reakciju organizma na šećer alfa-gal prisutan u mesu sisara, poput govedine, svinjetine ili jagnjetine.
Stručnjaci dugo upozoravaju da, iako većina ljudi ima samo osip, mučninu ili bol u stomaku, u nekim slučajevima mogu da se razviju ozbiljne, pa čak i smrtonosne reakcije. Dr Plets-Mils je naglasio da jak bol u stomaku, koji se javlja tri do pet sati posle jela mesa sisara, treba posmatrati kao potencijalnu epizodu anafilaksije. Takođe je upozorio da ujedi krpelja koji svrbe duže od nedelju dana, mogu da povećaju rizik od razvoja alergije na meso.
Smrt usled alergije na meso
Muškarac iz Nju Džerzija provodio je letnji odmor 2024. na kampovanju sa porodicom. Posle večere, u kojoj je između ostalog jeo i stek, oko dva sata noću probudio se sa jakim bolom u stomaku, a potom su usledili povraćanje i dijareja. Prema rečima sina, otac mu je rekao da se oseća kao da će "umreti". Dve nedelje kasnije, tokom jedne proslave, posle hamburgera ponovo je doživeo burnu reakciju. Sin ga je pronašao bez svesti u 19:37, a obdukcija je smrt označila kao "iznenadnu neobjašnjivu smrt".
Supruga preminulog insistirala je na objašnjenju, zbog čega se njegov lekar obratio naučnicima sa UVA. Analiza krvi potvrdila je alergiju na alfa-gal. Pre smrti, muškarca su izujedale larve krpelja. Imao je više uboda oko članaka. Kako je naveo dr Plets-Mils, najverovatnije se radilo o larvama krpelja Lone Star.
Naučnici su istakli da je težina reakcije mogla da bude pojačana kombinacijom faktora, kao što su pivo uz burger, nedavna fizička aktivnost i izloženost polenu ambrozije. Porodica je dodala i da je retko jeo crveno meso.
Dr Plets-Mils ističe da i lekari i stanovnici područja gde se ovi krpelji pojavljuju, treba da budu svesni rizika. Prema njegovim rečima, osobe koje dožive neobjašnjive epizode jakog bola u stomaku nekoliko sati nakon jela mesa, treba da se testiraju na alergiju.
Detalji slučaja opisani su u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice 12. novembra 2025. godine.
Ko kaže?
Tomas Plets-Mils
Dr Tomas Plets-Mils je britansko-američki alergolog i profesor medicine na Univerzitetu Virdžinija, svetski poznat po otkriću alergije na crveno meso izazvane ujedima krpelja. Diplomirao je na Oksfordu, završio medicinu u Londonu i specijalizovao alergologiju na Univerzitetu Džons Hopkins, gde je započeo svoj istraživački rad. Tokom karijere dobio je brojna priznanja, uključujući članstvo u Kraljevskom društvu, a njegova istraživanja i dalje menjaju razumevanje alergijskih bolesti.
Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!
BONUS VIDEO: