Onkolozi otkrivaju 4 svakodnevne navike koje ozbiljno smanjuju rizik od raka

Saznajte koje navike onkolozi praktikuju svakog dana kako bi umanjili rizik od nastanka raka, uključujući ishranu, fizičku aktivnost i izbegavanje prerađene hrane.
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Iako veliki broj karcinoma može biti povezan sa faktorima poput genetike, značajan deo rizika od raka može se smanjiti jednostavnim promenama u svakodnevnim navikama. Stručnjaci ističu da svaki dan možemo preduzeti korake koji poboljšavaju zdravlje i deluju preventivno protiv razvoja nekih vrsta malignih bolesti.

Foto: shutterstock.com/ Beachbumledford

1. Ishrana, birajte prirodnu i minimalno prerađenu hranu

Kvalitet ishrane je jedan od najvažnijih faktora u prevenciji raka. Stručnjaci preporučuju da se smanji unos industrijski prerađene hrane, više se bazira na svežem voću i povrću, celovitim žitaricama i biljnim izvorima proteina. Takva hrana obezbeđuje antioksidante, vlakna i mikronutrijente koji doprinose zdravlju ćelija i jačanju organizma.

Studije ukazuju da povećan unos voća i povrća može pomoći u smanjenju inflamatornih procesa u telu, što je povezano sa nižim rizikom od nekih vrsta raka. Izbegavanje prerađenih mesnih proizvoda i visokog sadržaja šećera takođe je preporučljivo.

Foto: Shutterstock

2. Redovna fizička aktivnost, najmanje 30 minuta dnevno

Nizak nivo fizičke aktivnosti često je povezan sa većim rizikom od razvoja raka, dok redovno vežbanje poboljšava cirkulaciju, jača imuni sistem i pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

Preporučuju se svakodnevne aktivnosti poput brze šetnje, trčanja, vožnje bicikla ili drugih aerobnih vežbi u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno, što može značajno doprineti smanjenju rizika od raka dojke, debelog creva i drugih tumora, piše Mayo Clinic.

3. Održavanje zdrave telesne težine

Prekomerna telesna težina i gojaznost su povezani sa povećanim rizikom od različitih oblika raka, uključujući rak dojke, pankreasa i debelog creva. Fizička aktivnost i uravnotečena ishrana igraju ključnu ulogu u održavanju idealne telesne težine i metabolizma koji manje opterećuje organizam, piše MedlinePlus.

Uz to, redovno kretanje pomaže u regulaciji hormona i smanjenju inflamacije — faktora koji takođe utiču na razvoj malignih procesa.

Sva žestoka pića imaju u proseku 45, a neka i do 55 volumnog procenta alkohola. Foto: MONDO/Stefan Stojanović

4. Izbegavanje štetnih navika, duvanski proizvodi i alkohol

Duvan se smatra jednim od najznačajnijih faktora rizika za razvoj raka pluća i mnogih drugih tumora, pa odustajanje od pušenja i izbegavanje pasivnog dima ostaju ključne preporuke zdravstvenih stručnjaka.

Takođe, iako umeren unos alkohola može delovati benigno, naučni podaci ukazuju da čak i umerena konzumacija povećava rizik od raka dojke, jetre i štitne regije, pa ga je ukoliko je moguće, najbolje ograničiti ili izbaciti.

Zaključak

Prevencija raka nije misteriozan koncept, radi se o svakodnevnim izborima koji jačaju imuni sistem i smanjuju štetne uticaje okoline. Zdrava ishrana bogata biljnim namirnicama, redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave telesne težine i izbegavanje štetnih navika mogu biti efikasne navike koje onkolozi sami praktikuju i preporučuju.

Napomena: Svaka od ovih navika ne samo da umanjuje potencijalne rizike od raka, već doprinosi i opštem zdravlju i boljem kvalitetu života.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"SVAKI GUTLJAJ VODE MOŽE DA SADRŽI MIKROPLASTIKU!" Stručnjaci otkrivaju: Nevidljive čestice se nalaze i u staklenim bocama, mogu biti kobne po zdravlje! Izvor: Kurir televizija