MONDO INTERVJU

INTERVJU: DAJ BODIROGI LOPTU I NE BRINI! Legenda najviše veruje u Srbina: Video je SVE, naći će rešenje!

Autor Nikola Lalović

Legendarni Nemac je za MONDO pričao o Jokiću, Janisu i Luki, odnosima FIBA i Evrolige, ali i o svom nekadašnjem saigraču Dejanu Bodirogi. Od izveštača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića

Izvor: MN Press

Reprezentacija Nemačke je uspela! Dobili su Nemci organizaciju završnice Eurobasketa i cilj je bio jasan, da se pojuri medalja, što će i biti slučaj od 17:30 u meču sa Poljskom. Pre tog meča pričali smo sa legendom nemačke košarke Patrikom Femerlingom, koji je bio i više nego zadovoljan svime viđenim na prvenstvu.

Nekadašnji proslavljeni centar koga pamtimo iz Olimpijakosa, Barselone i Panatinaikosa, bio je član generacije koja je poslednja osvajala medalje za nemačku košarku - 2002. godine na Svetskom prvenstu u Indijanapolisu i 2005. na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

"Srećan sam što Nemačka igra za medalju, mislim da igraju odlično kod kuće i pored svih problema sa povredama koje su imali. Imamo pravi spektakl u Berlinu i želimo više", rekao je on na početku razgovora za MONDO.

Pitali smo ga i zašto misli da su ekipe sa NBA zvezdama kao što su Janis, Jokić i Luka Dončić ispale sa turnira, a on je imao jasno objašnjenje za to. 

"Mislim da ekipe koje se više drže zajedno, koje imaju pravi balans između odbrane i napada, one su u prednosti, jer se ne igra prema NBA pravilima. Nema prostora, drugačija su pravila u odbrani i to se koristi. Tako su i Jokiću i Janisu otežali život, Španija je dovde došla jer je igrala sjajnu timsku košarku", rekao nam je čuveni Nemac.

Bio je centar i često je bio glavna zvezda svojih timova, a koliko je zapravo teže igrati pod košem nego kao bek? Videli smo da su timovi na ovom Eurobasketu slali i po dva ili tri igrača na Janisa Adetokumba i Nikolu Jokića.

"U košarci je sve teško... Sada se igra više na snagu, očekivanja su ogromna i zato treba naći tim u koji će zvezda moći da se uklopi. U napadu se uvek ide na glavnog igrača, a treba i dodavati i biti agresivan, i tu se onda gube neke mogućnosti", rekao nam je on.

U Barseloni je činio sjajan tandem sa Dejanom Bodirogom, koji je ovih dana postao prvi čovek Evrolige. Da li se eventualno čuo sa njim?

"Nismo pričali ali sam srećan što konačno ima posao", rekao nam je uz smeh, pa nastavio: "Veoma dobar posao, mislim da je vrlo važno što je došao on na tu poziciju kao lider, neko ko je igrao košarku na najvišem nivou i video sve kao igrač. Zna i kako funkcioniše politička situacija, i mnogo je bitno što je Bodiroga stigao. Nadam se da će uspeti i da pronađe neko rešenje između Evrolige i FIBA, kako bi košarka bila bolja za sve", rekao je Femerling za MONDO.

Ipak posle godina neuspelih pregovora mnogi se pitaju da li je dogovor ove dve zaraćene strane uopšte moguć?

"Nadam se... Proizvod je dobar, evropska košarka je nešto fantastično i stalno napreduje. Janis je dva puta bio MVP u NBA, Jokić isto, Dončić je neverovatan... Ako hoćemo i dalje da promovišemo evropsku košarku na najbolji način, moraju (FIBA i Evroliga, prim.aut) da budu na istoj strani".

Bodiroga jeste dokazan na terenu, ali da li ima dovoljno funkcionerskog iskustva da iznese jednu tako odgovornu i veliku funkciju kao što je mesto prvog čoveka Evrolige?

"Bio je u KSS, što je takođe mnogo težak posao koji nosi ogroman pritisak. Poseduje ogromno iskustvo kao veliki igrač, uz to iskustvo rada u KSS mislim da je to važno i da će uspeti da se izbori sa svim velikim očekivanjima i pritiskom na čelu Evrolige, i od igrača, i u pregovorima sa FIBA. Mnogo posla je pred njim", iskren je bio Femerling. 

Na kraju smo morali da pitamo i kako je bilo igrati sa Bodirogom? Te 2003. godine

"Bilo je lako haha. Daj loptu Dejanu i on će uraditi nešto dobro. Bilo je stvarno zabavno, uživao sam kada smo bili saigrači, osvojili smo i Evroligu sa njim, a borili smo se i kada smo bili rivali. Sjajan igrač, sjajan momak i apsolutno zasluženo legenda".