Na prošlom žrebu Srbija je imala četiri predstavnika, na predstojećem u ponedeljak imaće tri.

Crvena zvezda nastavila je u sredu učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona (LŠ) jer je "duplom pobedom" eliminisala litvansku Suduvu, dok su u četvrtak plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (LE) izborili Partizan, remijem na terenu Trakaija, i Spartak Subotica, "dovoljnim" porazom na stadionu Sparte Praga.

Radnički iz Niša bio je hrabar protiv Makabija, ali ipak nije uspeo...

U sredu i četvrtak odmah je bilo i poznato ko će biti naredni rivali srpskih predstavnika, jer će Zvezda igrati za plej-of i evropsku jesen protiv slovačkog prvaka, Spartak Trnave, dok će Partizan i Spartak igrati za baraž Lige Evrope u Danskoj, protiv Nordsjelanda i Brondbija.

Ono što, međutim, i dalje nije poznato je ko će našim timovima biti mogući rivali na poslednjem stepeniku pre grupne faze.

Žreb za oba takmičenja zakazan je za ponedeljak u švajcarskom gradu Nionu. Parovi plej-ofa Lige šampiona biće izvlačeni u podne i daće ime poslednjih šest učesnika najjačeg takmičenja, dok će žreb za plej-of Lige Evrope početi u 13.30 časova, za obe staze.



Na početku ceremonije, pažnja će biti posvećena Ligi šampiona, do koje Crvenu zvezdu dele još dva stepenika. Da bi preskočila prvi moraće da eliminiše tim koji je u prethodnom kolu iznenadio Legiju iz Varšave i pobedio je ukupnim rezultatom 2:1.

Epilog tog duela odredio je i da Zvezda sa koeficijentom 10.750 ne bude na povlašćenoj strani u plej-ofu, jer je Legija propustila šansu da iskoristi ispadanje Ludogoreca i da se uvrsti među nosioce, jer je na žrebu bila prva "ispod crte". To znači da će pobednik dvomeča srpskog i slovačkog prvaka definitivno biti među nepovlašćenim timovima.

Dakle, potencijalni Zvezdini rivali biće sledeći timovi: Salcburg (ili Škendija), PSV Ajndhoven, Seltik (ili AEK Atina) i Astana (ili Dinamo Zagreb).

Osim plasmana u plej-of, pobednici dvomeča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona obezbediće direktno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, a poraženi će otići u baraž za to takmičenje i ti mogući parovi takođe će biti formirani u ponedeljak.

Sat i po posle posle žreba za LŠ, pažnja će biti usmerena ka Ligi Evrope, u kojoj Srbija ima dva predstavnika.



Zahvaljujući godinama sticanom koeficijentu (17.000), Partizan je u prve tri runde bio izvlačen kao nosilac, ali to u baražu neće biti, pa će ponedeljak dočekati na istoj strani žreba kao i Spartak (3.750).

To znači da su u potencijalni rivali crno-belih i "plavih golubova" sledeći timovi, pod uslovom da prođu svi favoriti koji igraju u 3. kolu: Sevilja, Zenit, Bazel, Bešiktaš, Olimpijakos, Kopenhagen, Braga, FCSB, Gent, Genk, Maribor, Makabi i Fejnord.

Termini poslednje faze kvalifikacija za Ligu Evrope biće 21. i 22. avgust, odnosno 28. i 29. avgust i tim utakmicama biće završene evropske kvalifikacije. Nadamo se - uspešno za srpske klubove!