Od većine žestokih gradskih derbija u svetu fudbala, koji se igraju bar dva puta godišnje ili nisu baš toliko žestoki, "Hamburger Stadtderby" razlikuje se po tome što se igra retko i razočara još ređe.

Ovaj, ostavljen za omraženi TV termin ponedeljkom uveče, ostaće upamćen po prvom porazu bivšeg šampiona Evrope na "Milerntoru" od kada je 1963. u Zapadnoj Nemačkoj završeno sa regionalnim ligama i osnovana jedinstvena Bundesliga.

Generacije navijača "kickikera" nisu dočekale ovako nešto: St. Pauli - HSV 2:0 (1:0) u haotičnom derbiju 6. kola Cvajte pred 29.226 navijača dva kluba, čiji rivalitet nije izgubio na značaju uprkos tome što su se ekipe na terenu sastale tek 11. put u poslednjih 28 godina.

Dimitrios Dijamantakos doveo je domaće u vođstvo u 18. minutu, nakon što je Marvin Knol pogodio stativu udarcem glavom. Grk je bio na pravom mestu i postigao već peti gol u sezoni, a zbog preterane proslave zaradio je i žuti karton. Oba tima imala su po šansu-dve za pogodak pre tog 63. minuta, kada je Rik van Drongelen neshvatljivo reagovao pred svojim golom. Ovaj 20-godišnji holandski defanzivac klizećim startom uneo je loptu u mrežu pored zbunjenog Danijela Fernandeša za konačnih 2:0.

Sent Pauli, za koji je od osnivanja 1910. uglavnom navijala radnička klasa grada na severa zemlje, oduvek je imao više uspeha kada je gostovao kod uspešnijih i bogatijih komšija na "Folksparkštadionu", ali je u ranoj fazi ovog rivalstva u Oberligi sever (1924-1963) zabeležio i osam pobeda na "Milerntoru".

Osnivanjem Bundeslige, HSV je pripao elitnom rangu, braon-beli ostali mahom u drugoligaškom društvu, uz povremene "ispade" u regionalnu treću ligu, pa je "Derbi Hamburga" postao događaj na koji se čekalo godinama…

...nekada i decenijama.

Ukoliko žreb za DFB pokal ni te sezone nije spojio braon i plavo-bele, jedina šansa da se dve vatrene grupe navijača nađu na dve strane istog stadiona bile su sporadične promocije Sent Paulija u bundesligaško društvo, a takvih godina bilo je ukupno OSAM od 1963. do 2011. i još jednog ekspresnog povratka ovog kluba u Cvajtu.

St. Pauli je za tih 48 godina imao dve pobede, ali obe na "Folksparkenu" - 0:2 iz 1978. i 0:1 iz 2011. godine.


Međutim…

Kada je posle nekoliko volšebno izbegnutih ispadanja iz Bundeslige, šestostruki prvak Nemačke i šampion Evrope iz 1983. godine konačno ispao u sezoni 2017/18, komšije su ih sa nestrpljenjem čekale i, ispostavilo se, u tome "sagorele".

undefined Hamburg derbi



Prvi drugoligaški "Štatderbi" u istoriji završen je bez golova prošlog septembra, a onda se 10. marta ove godine "Milerntor" jednostavno urušio pod pritiskom očekivanja i nadanja. Derbi je bio poveren prvom nemačkom sudiji, Feliksu Brihu, a završen pred 29.226 navijača rezultatom 0:4.



Ovog puta, ako su brojčanici na kapijama zdanja u četvrti Hiligengištfeld ispravni, identičan broj gledalaca prisustvovao je prvom porazu ekipe Ditera Hakinga ove sezone, odnosno pobedi na koju je "Milerntor" čekao od 13. februara 1960. godine kada je St. Pauli deklasirao komšije 4:1.


U sledećih 59 godina, Sent Pauli će čekajući priliku da se nadigrava sa HSV-om stasati u jedan od "kult" klubova zahvaljujući svojim "ultrasima", koji su bili i ostali sušta suprotnost svemu što je "ultra" pokret predstavljao i zastupao na tribinama širom sveta.

St. Pauli: Himelman – Olson (Kalja), Estigard, Lorens, Bubala – Beker, Knol (Dijara) – Mijaiči, Deli, Konteh (Peni) – Dijamantakos. Trener: Lukai.

Hamburg: Fernandeš – Vagnoman, Jung, Van Drongelen, Lajbold – Kinsombi (Dudžjak), Fajn, Kitel – Nari (Hunt), Hinterser, Džata (Harnik). Trener: Haking.

Okupljeni u siromašnim četvrtima Hafenštrase i Bambule, navijači Sent Paulija uporedo su gradili reputaciju žestokih momaka u tučama na ulicama Drezdena, Lajpciga, Berlina, Bilefelda i ostalih gradova u kojima se redovno igrala Cvajta i predvodnika do tada nezabeleženog pokreta na tribinama u Nemačkoj i Evropi.

Na njihovoj rasisti, fašisti, homofibi i seksisti nisu bili dobro došli.

Naprotiv!

Oni su vremenom postali najomraženija grupa u zemlji, koja je čekajući pad Berlinskog zida i dalje zazirala od neo-nacista okupljenih uglavnom na tribinama nižerazrednih klubova.

Sent Pauli je prvi fudbalski klub u Nemačkoj koji je usvojio "fundamentalne principe" (Leitlinein), prema kojima se jedino može upravljati klubom, ali koji prevazilaze sportske okvire i propisuju brojna moralna i etička pravila ponašanja za sve one koji žele da budu u vezi sa "kickikerima".

Doneta je odluka da nijedan vlasnik kluba, nikada, neće imati pravo da promeni ime stadiona "Milerntor" kako bi ostvario ekonomsku korist.


Svaki član kluba, računajući i trenere i igrače, u obavezi je da se ponaša odgovorno prema društvenoj zajednici i zastupa vrednosti za koje se borio i bori Sent Pauli, uz česta podsećanja da je reč o lokalnom klubu, iz tačno određenog dela grada, zbog čega je od posebne važnosti očuvanje njegovog identiteta i poštovanje prema stilu života stanovnika okolnih kvartova.

"Tolerancija i poštovanje su preduslov navijanja za Sent Pauli", napisano je između ostalog u "Leitlinienu".


Sve ovo, očigledno, ne znači da goste na "Milerntoru" očekuje dobrodošlica…