Jedan od najvećih skandala na dosadašnjem Svetskom prvenstvu vezan je za reprezentaciju Irana. Selekcija koja je u prvom kolu deklasirana od Engleske (6:2), a zatim savladala Vels (2:0) imala je dva potpuno različita uvoda u te mečeve. Na prvom su reprezentativci ćutali dok je išla himna, ali su pred drugi pevali zajedno sa navijačima koji su plakali na tribinama.

Kako tvrde američki mediji, razlog za promenu njihove odluke da bojkotuju himnu su pretnje! Navodno, iranske vlasti su preko svojih službi stupile u kontakt sa fudbalerima, kojima je predočeno da bi njihove porodice u rodnoj zemlji mogle da budu u opasnosti ukoliko ne otpevaju himnu pre meča sa Velšanima.

U prilog ovim tvrdnjama novinari navode i da je selektor Karlos Keiroš imao sastanak sa oficirima Iranske revolucionarne garde, ali se ne navodi šta je bila glavna tema njihovog sastanka. Kao jedna od verzija pojavljuje se teorija o smirivanju stranu na relaciji fudbaleri - vlast, u kojoj je presudnu ulogu odigrao iskusni trener. Pogledjate navijače na mečevima Irana:

Francisco Seco/AP, Frank Augstein/AP Navijaci Vels Iran

Novinar Sem Kili koji radi za CNN istakao je da su predstavnici iranskih vlasti i pre prvog meča na turniru pokušali da podmite igrače. Nuđeni su im automobili i drugi pokloni, ali kada to nije prošlo počele su pretnje. Navodno, članovi porodica reprezentativaca mogli su da budu uhapšeni i mučeni nakon što fudbaleri odbiju postavljene uslove, što je promenilo njihovu odluku. Zabrinuti za budućnost svojih porodica koje žive u Iranu, reprezentativci su odlučili da na sledećem i na svim narednim mečevima pevaju himnu zemlje u kojoj protesti traju već mesecima.

Podsećamo, neredi na ulicama iranskih gradova počeli su nakon ubistva Mahse Amini (22), devojke kojoj kosa nije bila pokrivena tkaninom. Po informacijama boraca za ljudska prava iz Irana, od septembra je u toj zemlji ubijeno preko 450 ljudi, dok je gotovo 2.000 uhapšeno zbog protesta protiv aktuelne vlasti.