FIFA je pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog vređanja Milana Borjana sa tribina na Mundijalu. Tokom meča između "kockastih" i Kanade čuvara mreže su vređali, imali su i transparente o "Oluji" i Kninu, a procenjeno je da je njegova bezbednost na taj način bila ugrožena. Šta ih sada čeka? Stručnjak za sportsko pravo Saša Pavličič-Bekić tvrdi da neće biti blagonakloni prema njima.

On očekuje da će dobiti ozbiljnu kaznu zbog ovakvih poteza navijača. "Pod pretpostavkom da se utvrdi odgovornost fudbalskog saveza Hrvatske, to jeste da se utvrdi da su to radili navijači repezentacije Hrvatske, čeka ih teška kazna. Takvo ponašanje bio bi recidiv u smislu kršenja pravila i učestalih kazni. U ovom slučaju vređali su golmana Kanade i verbalno i transparentima, a predmet uvreda bila je i njegova supruga. Uz to su se uvrede nastavile i putem aplikacije 'Vacap'", istakao je Bekić u razgovoru za hrvatski "Indeks".

Borjan je posle tog poraza (4:1) novinarima pokazao telefon na kome se vidi preko 2.000 neotvorenih poruka punih uvreda. "FIFA na raspolaganju ima niz sankcija. Od toga da se do kraja Mundijala značajno redukujue broj ulaznica za hrvatske navijače, preko teške novčane kazne, do toga da se u narednim kvalifikacinim utakmicama za velika takmičenja mečevi reprezentacije igraju pred praznim tribinama", zaključuje Pavličić-Bekić.

Profimedia Hrvatska Kanada