Najtužnije moguće vesti - nešto više od dve godine nakon što nas je napustio Maradona, oprostili smo se i od Pelea! Veliki Edson Arantes do Nasimento Pele otišao je u večnost, gde je odavno zaslužio svoje mesto, a ceo fudbalski svet ga sada žali.

Prvi put kada je fudbalski svet plakao zbog njegovog odlaska bilo je 18. jula 1971. godine kada se opraštao od aktivnog igranja fudbala i to na "Marakani" protiv Jugoslavije!

Zvanično najbolji igrač sveta u XX veku, a ako pitate Brazilce najbolji ikada i dalje oprostio se pred 160.000 ljudi na meču Brazila i "evropskih Brazilaca"! Da je voleo Jugoslaviju i da ju je posećivao često nije tajna, a te 1971. godine baš našem timu je pripala čast da ga isprati u penziju.

Profimedia Profimedia

Naprijateljskoj utakmici je bilo 2:2, a prvi gol na meču dao je Dragan Džajić u 35. minutu! Potom su Rivelinjo i Žerson pogocima u 60. i 65. preokrenuli, a zatim je Jure Jerković pogodio u 70, minutu za konačnih 2:2. Koliko je cenio našu zemlju govori i to da je sam Pele zajedno sa FS Brazila insistirao da igra protiv Jugoslavije.

Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u sastavu: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jure Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Desetak minuta pre kraja sve je stalo, a Pele je podigao obe ruke i optrčao počasni krug oko "Marakane". Kao i sada i tada je ceo Brazil plakao!