Splitski Hajduk ima nameru da konačno ukrade titulu Dinamu iz Zagreba, a u prolećnom delu sezone to će pokušati da uradi sa novim trenerom na klupi. Mesto šefa stručnog štaba "Bilih" preuzima bivši fudbaler Hajduka Ivan Leko (44), jedno od najcenjenijih imena među navijačima hrvatskog kluba.

Leko je potpisao ugovor na dve i po godine i na mestu trenera nasleđuje Mislava Karoglana čiji mandat nije bio neuspešan, ali je on u Splitu bio samo prelazno rešenje. Na klupi se našao nakon neočekivane smene Litvanca Valdasa Dambrauskasa i pokušao da stabilizuje ekipu koja je jurila za Dinamom. Ostaće zabeleženo da nije upisao nijedan prvenstveni poraz tokom mandata, ali će "Majstori sa mora" u novu godinu ipak sa novim trenerom.

Leko je nekadašnji fudbaler Hajduka u kojem je prošao sve kategorije do seniorskog tima. Punih šest godina bio je prvotimac tima iz Splita, a zatim igrao za Malagu pre nego što se još jednom vratio u rodni grad. Ubrzo ga je ponovo napustio da bi se okušao u Brižu, Žerminal Beršotu i Lokerenu, gde je i završio karijeru. Za reprezentaciju Hrvatske igrao je u svim uzrastima, a 13 puta je bio član nacionalnog tima u seniorskoj konkurenciji.

Trenersku karijeru razvijao je u Belgiji, Grčkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini, odakle se vraća u Hrvatsku. Leko je od februara 2021. godine bio trener Šangaj Porta, ali je poziv sa mesta na kojem je sve počelo bio previše glasan. Ivan je morao da se vrati kako bi ispunio želju desetine hiljada Hajdukovih navijača. Kao igrač je dva puta bio šampion Hrvatske, a na to se u Splitu čeka već 18 godina!

Neće ni sada biti lako... Dinamo ima čak šest bodova više i utakmicu manje od najvećeg rivala, ali ovih dana je veoma turbulentno i u Zagrebu, pa je pitanje kako će se razvijati situacija u prolećnom delu prvenstva.