Fudbaleri Reala iz Madrida još jednom su pokorili Evropu, po 15. put u klupskoj istoriji. U finalu Lige šampiona igranom na Vembliju španska ekipa savladala je Borusiju Dortmund (2:0) i stiglo do nove titule, koja se slavila i u Banjaluci. Prvi pogodak na meču postigao je Dani Karvahal u 74. minutu da bi devet minuta kasnije Vinisijus savladao Kobela, rešio pitanje pobednika i obradovao Borac!

Zahvaljujući pobedi Real Madrida izabranici Vinka Marinovića stekli su status nosioca u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u narednoj sezoni. Da pojasnimo, mesto u grupnoj fazi Lige šampiona za narednu sezonu, a koje popunjava osvajač takmičenja u prošloj, ostalo je upražnjeno, a prema pravilima UEFA, došlo je do nekoliko pomeranja u kvalifikacionim fazama, a sve kako bi se zadovoljila potrebna norma klubova u svakoj od četiri runde.

Tako se Šahtjor kao šampion sa najvećim koeficijentom (63.000) koji nema direktno mesto u Ligi šampiona preselio iz plej-ofa u grupnu fazu Lige šampiona. Takođe, prvak sa najboljim koeficijentom u drugom kvalifikacionom kolu, a to je Dinamo Zagreb, zauzeo je mesto ukrajinskog sastava u plej-ofu, a istovremeno su Ferencvaroš i Karabag, kao šampioni sa najboljim koeficijentima u prvom kolu, automatski prebačeni u drugo kolo.

To svakako odgovara crveno-plavima jer sada u prvom kolu ima 14 nosilaca, a među njima je i Borac, koji ne bi postao nosilac da je Ligu šampiona osvojila Borusija. Tim iz Dortmunda će takođe igrati u grupnoj fazi Ligi šampiona, ali kao petoplasirani na kraju takmičenja u Bundesligi. Reč je, inače, o bonus mestu koje je nemačko prvenstvo, uz italijansko, dobilo kao nacionalni savez sa najvećim evropskim koeficijentom u ovoj sezoni.

Žreb prvog kola kvalifikacija obaviće se 18. juna u Nionu, a samo dan kasnije, posle izvlačenja na istom mestu, znaće se parovi i druge runde. Kao favorit u prvom kolu kvalifikacija Borac može da dobije za protivnika: Dinamo Batumi (Gruzija), Celje (Slovenija), Hamrun Spartans (Malta), Larne (Severna Irska), Dinamo Minsk (Belorusija), Panevežis (Litvanija), Ordabasi (Kazahstan), Vikingur Rejkjavik (Island), Struga (Severna Makedonija), Diferdanž (Luksemburg), Dečić Tuzi (Crna Gora), Egnatija (Albanija), Santa Koloma (Andora), Virtus (San Marino).

Naravno, tim iz Banjaluke neće biti povlašćen ukoliko prođe u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali bi i to bio veliki uspeh za Borac. Ukoliko bi "Velikan iz Platonove" stigao do drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona imao bi čak tri šanse da se domogne grupne faze jednog od UEFA takmičenja, odnosno, bila bi mu potrebna pobeda u samo jednom dvomeču kako bi tokom jeseni nastupio u grupnoj fazi Konferencijske lige.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

FK Borac Slavlje igrača Borca poslije plasmana u finale Kupa BiH