Legendarni jugoslovenski i BiH fudbaler Franjo Vladić "Kulje" preminuo je u 74. godini, objavio je Zrinjski iz Mostara. Tom gradu, u kojem se i rodio, Vladić je tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina ostavio neizbrisiv trag, postao reprezentativac SFR Jugoslavije. Bio je član nezaboravnog "BMW" trija Veleža, koji su činili Dušan Bajević, Enver Marić i Franjo Vladić.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je od 1972. godine do 1977. i nastupao je i na Svetskom prvenstvu 1974. u na Evropskom prvenstvu 1976. godine, održanom u Jugoslaviji, u kojem je naša reprezentacija nastupila u polufinalu.

"Ljutio se što je u čuvenom mostarskom triju BMV njegovo ime na poslednjem mestu. Pa nismo mi krivi što su Nemci tako nazvali marku automobila. Kulje je bio čudo od igrača. Na jednoj utakmici protiv Sloge iz Ljubuškog, trener mi je dozvolio da budem u špicu, pošto sam voleo da igram fudbal. Pitao sam Vladića šta da radim, kaže: 'samo trči ka golu i lopta će ti doći u noge'. Dao sam na toj utakmici šest golova. Neki kažu devet, ali svejedno. Suština je u tome da mi je sve golove namestio Vladić", rekao je nedavno Enver Marić u intervjuu za MONDO.

"Danas smo primili tužnu vest da nas je u 74. godini napustio Franjo Vladić Kulje, jedan od najboljih mostarskih nogometaša svih vremena. Rođen 19. oktobra 1950. godine u Mostaru bio je član zlatne generacije FK Velež iz sedamdesetih godina, a u dresu mostarskog kluba proveo je praktički celu karijeru uz dve sezone u kojima je bio igrač grčkog AEK-a. Dres A reprezentacije Jugoslavije oblačio je 24 puta – debitovao je 1972. protiv Engleske (1:1) na Vembliju kada je postigao i prvi od tri pogotka, dok je poslednju utakmicu odigrao pet godina kasnije protiv Meksika (1:5). Odmah nakon obnove delovanja uključio se u rad HŠK Zrinjski Mostar, u sezoni 1995/1996. bio je glavni trener prve ekipe, kasnije asistent Žarku Barbariću i Blažu Sliškoviću, dok je dugi niz godina imao ulogu skauta u školi fudbala".