Reprezentacija Srbije završila je takmičenje u grupnoj fazi Evropskog prvenstva - poraz od Engleske na startu, pa remi protiv Slovenije i Danske kada nam je bila neophodna pobeda. Na kraju, samo dva boda i pakovanje kući nakon desetak dana u Nemačkoj, na prvom Evropskom prvenstvu pod ovim imenom.

Moglo je da se desi da nam i bod protiv Danske bude dovoljan za nokaut fazu, ali je trebalo da se poklope i neki drugi rezultati. Ispostavilo se na kraju da nam ne bi bio dovoljan ni bod protiv Engleske u prvom kolu. Da se to dogodilo, imali bismo jednu od najluđih grupa u istoriji velikih takmičenja jer bi timovi po svemu bili potpuno izjednačeni!

Da su kojim slučajem reprezentacije Srbije i Engleske odigrale 1:1 u prvom kolu grupne faze, sva četiri tima u Grupi C imala bi po tri osvojena boda, gol-razliku nula i po dva postignuta gola. To bi značilo da moramo dalje da tražimo kriterijume za prolazak grupe, baš kao što je bio slučaj kod Danaca i Slovenaca kada se odlučivalo drugo i treće mesto.

Kurir/Nemanja Nikolić Tuga igrača

U krugu od četiri reprezentacije sa po tri osvojena boda i gol-razlikom 2:2 - Srbija bi bila najlošiji tim i završila bi na poslednjem mestu u grupi, kao što je bio slučaj i u stvarnom svetu. Razlog za to bili bi žuti kartoni kojih je naša selekcija dobila više od svojih rivala. Englezi su na tri meča opomenuti četiri puta, Danci i Slovenci po šest, a srpski reprezentativci čak osam!

Na meču prvog kola opomenuti su Nemanja Gudelj u prvom i Dušan Tadić u drugom delu meča, dok je i selektor Dragan Stojković dobio žuti karton zbog prigovora. Na drugoj utakmici Filip Mladenović je zaradio javnu opomenu pre pauze, a u nastavku su mu se pridružili Saša Lukić, Luka Jović i Mijat Gaćinović. Na kraju, protiv Danaca je već u četvrtom minutu opomenut Nikola Milenković, a do kraja susreta i Aleksandar Mitrović koji je tražio penal za Srbiju.

Iako je sada jasno da kartoni nisu imali presudnu ulogu u ispadanju Srbije sa Evropskog prvenstva, možda bi trebalo poraditi na disciplini u narednim godinama. Ovo bi očigledno mogao da bude presudan faktor za prolaz u nokaut fazu nekog takmičenja.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Čuju se zvižduci za igrače Srbije