Slušaj vest

FK Crvena zvezda podnosi zahtev da joj bude priznata titula iz 1986. godine i zvanično će ga uputiti u Fudbalski savez Srbije u ponedeljak. "Crvena zvezda je kao legalni šampion, odlukom Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA igrala Kup šampiona, da bi dve godine posle toga ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodeljena Fudbalskom klubu Partizan, suprotno odlukama Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA", stav je kluba sa "Marakane".

Sezona 1985/86 u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije bila je obeležena velikim skandalom i optužbama za nameštanje utakmica u poslednjem, 34. kolu, što je ostalo upamćeno kao afera "Šajber", nazvanu po predsedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije, Slavku Šajberu.

Ekipa Partizana opstala je šampion, a posle preračunavanja bodova titula je pripala Crvenoj zvezdi, da bi 1987. godine titula ipak bila vraćena Partizanu. U poslednjem kolu prvenstva Partizan i Crvena zvezda imali su isti broj bodova, a Partizan je dao gol-više. U derbiju odigranom na stadionu "JNA" bilo je nerešeno (1:1), a na "Marakani" je pobedila Crvena zvezda 2:1. U poslednjem kolu, Partizan je dočekao Željezničar, a Zvezda je na Koševu gostovala Sarajevu. Ostvareni su ovi rezultati: Partizan - Željezničar 4:0, uz ispraćaj Zvonka Živkovića i Zvonka Varge, koji su karijere nastavljali u inostranstvu i Sarajevo - Crvena zvezda 0:4, uz neusvojeni zahtev Zvezde da se organizuje ispraćaj golmanu Živanu Ljukovčanu, koji je odbio sudija Goce Popov.

Odlukom Osnovnog suda udruženog rada u Beograd od 29. jula 1987. godine, poništene su odluke Fudbalskog saveza Jugoslavije koje su uticale na ishod sezona 1985/86 i 1986/87, pa su titule naknadno oduzete Crvenoj zvezdi i Vardaru i pripisane Partizanu.

MN Press/Tomislav Mihajlović Zvezda Partizan 1986