Legendarni srpski fudbaler Nemanja Vidić prethodnih dana bio je u centru pažnje jer je odlučio da napusti Fudbalski savez Srbije, iako je na prethodnim izborima - do pred samo glasanje - bio jedan od dvojice kandidata za predsednika. Pre pokušaja da započne novu karijeru Nemanja je postao jedan od najtrofejnijih srpskih fudbalera svih vremena, a ima i onih koji se ne sećaju da je na samom početku preživeo veliku tragediju, kao i čitav klub Crvena zvezda.

Davnog 1. oktobra 2001. godine, neposredno nakon treninga crveno-belih na "Marakani", preminuo je jedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera tih godina. Vladimir Dimitrijević, najbolji prijatelj Nemanje Vidića u mlađim kategorijama Zvezde, kolabirao je nakon treninga crveno-belih, a preminuo na putu do bolnice, praktično na rukama kasnijeg kapitena Zvezde, Mančester junajteda i reprezentacije Srbije. Nemanja je uz Vladu ostao do samog kraja, u kolima hitne pomoći proveli su poslednje trenutke Dimitrijevićevog života, a njegovoj porodici je kasnije na dva načina pokazao koliko je izgubio Vladinim odlaskom. Prvo gestom na derbiju, a zatim kupovinom stana!

Nekoliko minuta pre smrti u kolima Hitne pomoći, Vlada se srušio na samom kraju Zvezdinog treninga. Pritrčao mu je tadašnji predsednik Dragan Džajić koji je rad Zvezdinih fudbalera posmatrao sa tribina, našli su se u blizini saigrači i članovi lekarskog tima, koji su pomogli da Vlada Dimitrijević ostane živ do dolaska Hitne pomoći. Nažalost, on je preminuo na putu ka Urgentnom centru.

Dimitrijević je iz rodne Raške stigao u Beograd, a za Crvenu zvezdu nastupao je kao pionir, kadet i omladinac, pre nego što je prekomandovan u seniorsku selekciju. Profesionalni ugovor sa Zvezdom potpisao je zajedno sa saigračima i dugogodišnjim prijateljima iz mlađih kategorija - Vladimirom Dišljenkovićem, Aleksandrom Lukovićem, Jovanom Damjanovićem i Nemanjom Vidićem.

"Ostali njegov auto i oprema kod Stoleta"

Nemanja Vidić kupio stan ocu preminulog prijatelja iz Zvezde
MN Press 

"Viđali smo se maltene svakog dana, kako na treninzima, tako i privatno. Od pionira smo u istom klubu, istoj ekipi. Tačnije, samo jednu godinu smo bili razdvojeni, kada je on bio na kaljenju u kruševačkom Napretku, a ja u Hajduku sa Liona. Neshvatljivo mi je da više neću moći da pričam s njim, da ga viđam. Jednostavno, još uvek ne mogu da verujem da je to tako", ispričao je nakon smrti prijatelja tadašnji golman Zvezde, Vladimir Dišljenković.

Utučen zbog smrti saigrača bio je i Gvozdenović. "Prosto ne mogu da verujem da više nije s nama. Strašno, jezivo", rekao je tada Ivan Gvozdenović i dodao: "Sve je bilo normalno. Dva sata pred trening se smejao, bio je veseo. Neverovatno je da je tako nešto moglo da se desi. Bilo je tužno videti njegov automobil na parkingu i stvari kod ekonoma Stoleta posle treninga. Potresen sam kao i svi u klubu."

Tih dana nije bilo vremena da crveno-beli fudbaleri da pravi način odaju počast svom saigraču. Već za 7. oktobar bila je zakazana prijateljska utakmica protiv Nagoje u Japanu, povodom oproštaja Dragana Stojkovića Piksija od fudbala. Zvezda je nastupila u sastavu Dišljenković, Đenić, Bulić, Vidić, Đukić, Glogovac, Kocić, Dragan Stojković, Orahovac, Mirković, Spalević, a igrali su još i Vladimir Stojković i Damjanović. Japanski tim je ubeležio ubedljivu pobedu (6:0), a u Zvezdi nikome nije bilo do fudbala.

Tako je Nemanja Vidić tek narednih meseci pokazao koliko ga je pogodila smrt najboljeg druga iz mlađih kategorija Zvezde. U proleće 2002. godine Nemanja je pogodio za prednost Crvene zvezde na stadionu Partizana, u 118. večitom derbiju. Nakon što je loptu posle kornera zakucao glavom u gol potrčao je ka severnoj tribini i skinuo dres, a ispod se nalazila majica sa likom Vlade Dimitrijevića.

"Moj drug Vladimir Dimitrijević je umro pre tog derbija i u njegovu čast nosio sam tu majicu. Zajedno smo počeli u Crvenoj zvezdi sa 15 godina, a preminuo je od infarkta na treningu, sa samo 20 godina. Bili smo nerazdvojni i bili smo kao braća, sanjali iste snove. I dalje održavam kontakt sa njegovim roditeljima", govorio je Vidić o Dimitrijeviću u jednom intervjuu.

Nemanja Vidić kupio stan ocu preminulog prijatelja iz Zvezde
MN Press 

O tome koliko mu je Nemanja Vidić bio privržen dosta govori i potez koji je napravio nekoliko godina kasnije, a o kojem su pisali i mediji. Kada je postao jedna od najvećih zvezda svetskog fudbala, Vidić se sećao prijatelja koji mu je preminuo na rukama. Finansijske probleme porodice Dimitrijević pokušao je da reši iz daleke Engleske, gde je bio kapiten Mančester junajteda.

Javio je Vladinom ocu da otvori devizni račun, a zatim na njega uplatio 126.000 evra. Nedeljko Dimitrijević navodno je ostao zatečen u banci, kada ga je službenica pitala "Znate li vi koliko imae novca na računu"? Odmah je nazvao Nemanju da mu se zahvali, a tom prilikom dobio je i savet da bi novac trebalo uložiti u kupovinu stana u Beogradu. Navodno je Nedeljko Dimitrijević uzeo stan u zgradi sa brojem 15, kako bi simbolično poslao poruku Nemanji Vidiću da ceni sve što je uradio za njegovu porodicu.

U Raškoj, gde je vlada svojevremeno napravio prve fudbalske korake u klubu Bane, danas postoji OFK Vlada Dimitrijević koji radi sa mlađim kategorijama. Rad kluba godinama prati i Nemanja Vidić, a u aktivnosti kluba je uključen i otac preminulog fudbalera. U tom klubu ponikao je Andrija Maksimović "Mali Mesi", momak koji će uskoro u potpunosti biti priključen prvom timu Crvene zvezde.

(MONDO/Dušan Ninković)

BONUS VIDEO:

Kurir Nemanja Vidić igrao povređen