Slušaj vest

Nemački stručnjak Jirgen Klup potencijalni je selektor reprezentacije Sjedinjenih Država. Posle rastanka sa Liverpulom nakon devet sezona, jedan od najboljih trenera na svetu mogao bi da preuzme selekciju SAD i da stane na čelo jednog od najvećih projekata u istoriji fudbala te zemlje. Amerikanci će za dve godine biti domaćini Mundijala zajedno sa Meksikom i Kanadom. I na njemu hoće da ostvare istorijski rezultat.

Reprezentacija Amerike decenijama je standardni učesnik Mundijala, 1994. je prvi put bila domaćin i završila u osmini finala. Najveći uspeh ostvarila je 2022. godine, kada je igrala u četvrtfinalu u Južnoj Koreji i ispala minimalnim porazom od Nemačke (0:1), golom Mihaela Balaka.

Sjedinjene Države trenutno su organizator turnira "Kopa Amerika", ali na njemu su podbacile jer nisu ušle u nokaut fazu iz Grupe C, jer su ispred njih završili Urugvaj sa perfektnim učinkom od devet bodova iz tri utakmice i na drugom mestu Panama, sa dva trijumfa. Amerikanci su jedini trijumf ostvarili protiv Bolivije (2:0, golovima Kristijana Pulišića i Folarina Baloguna).

Zato mnoge nije iznenadila informacija je Fudbalski savez SAD već stupio u kontakt sa Jirgenom Klopom oko mogućnosti da zameni otpuštenog aktuelnog selektora, Grega Berhaltera. On je slobodan trener od prošlog proleća i rastanka sa Liverpulom.

MONDO/Stefan Stojanović JIRGEN KLOP

MONDO - M.Š.

BONUS VIDEO: Jirgen Klop i Aleks Ferguson

Twitter JIRGEN KLOP DOVUKAO FERGUSONA DA SE SLIKAJU Menad\er Liverpula ukazao poštovanje legendi Mančester junajteda