Slušaj vest

Dragan Stojković Piksi dobio je podršku Fudbalskog saveza Srbije (FSS) uprkos neispunjenog cilja na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a iako je u svom izveštaju da je slab rezultat "posledica sitnica", ipak je najavio da slede promene iz korena već od narednog ciklusa. Ne jednom, nego dvaput, Piksi je saopštio da sledi podmlađivanje reprezentacije Srbije od septembra, a dok čekamo na šta se to tačno odnosi - svoju ideju preneo je već trenerima koje je sreo na finalu u Berlinu, između ostalih Jirgenu Klopu, Fabiju Kapelu, Rafaelu Benitezu...

Sredinom avgusta, Piksi bi trebalo da održi i prvu zvaničnu konferenciju od eliminacije sa Evropskog prvenstva na kojoj će predstaviti ideju o novom državnom timu. Posle nje, neke stvari bi trebalo da budu jasnije i tada ćemo dobiti odgovor na pitanje na koga se odnosi "podmlađivanje", posebno ako znamo da mi i nismo toliko "matora" reprezentacija.

Istina, na Evropskom prvenstvu bili smo osmi najstariji od ukupno 24 učesnika sa prosekom od 27,4 godine. Daleko najstariji bili su Nemci sa prosekom od 28,5 godina, i stigli su do četvrtfinala, za njima Škoti koji nisu ni prošli grupu, tako da je teško utvrditi da postoji bilo kakvo pravilo. Štaviše, termin "najstariji" i "najmlađi" je ovde vrlo relativan, ako znamo da je osma najmlađa ekipa bila Francuska sa prosekom 26,9 godina - samo pola godine mlađa od Srbije. Dakle, sve je u percepciji i stavljanju dobijenih podataka u pravi kontekst, baš kao što je to slučaj i sa posedom lopte, stvorenim šansama i drugim statističkim detaljima o kojima je, između ostalog, Piksi govorio u svom izveštaju.

Kurir/Nemanja Nikolić Piksi

Od igrača koji su igrali za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, njih šestorica imaju više od 30 godina, ako je uopšte korektno da tu podvlačimo crtu. To su Srđan Mijailović i Uroš Spajić (1993), Filip Kostić (1992), Filip Mladenović i Nemanja Gudelj (1991), odnosno daleko najiskusniji od svih - kapiten Dušan Tadić (1988).

Kakva je njihova šansa da "prežive" rez koji je najavio Piksi? Mijailović i Spajić su bili iznenađenje na konačnom spisku za Evropsko prvenstvo i tek povremeno su bili uz reprezentaciju (tek je Mijailović odigrao sat vremena protiv Danske), pa čak i da ne budu opet pozvani, neće se ni osetiti da je došlo do promena. Kostić i Mladenović su naši praktično jedini levi spoljni i videli smo kakav se problem pojavio kada je na toj strani zaigrao Gaćinović, tako da bi bilo iznenađenje da ih se Piksi odrekne kada trenutno ne postoje alternative u srpskom fudbalu.

Što se tiče Nemanje Gudelja, i dalje poseduje kvalitet u pasu i diktiranju tempa koji nam je nedostajao na turniru kada ga nije bilo na terenu, a ne može se reći ni da je "zagazio" u duboku starost zbog koje treba da bude odstranjen, posebno jer je i dalje važan igrač Sevilje i takođe je upotrebljiv na više mesta u timu.

dušan tadić
MN Press 

Tu dolazimo do pitanja Dušana Tadića koji je zapravo jedini naš stariji fudbaler na koga bi Piksijevo "podmlađivanje" moglo da se odnosi. Tadić će proslaviti 36. rođendan krajem novembra, ali ne planira sam da se povuče iz reprezentacije. Već je najavio da još želi da igra za Srbiju, da mu se ne sviđa praksa kod nas da se "sklanjaju" fudbaleri koji mogu da pomognu uprkos krštenici, pa sve miriše da nas čeka "scenario Branislav Ivanović", za vreme Svetskog prvenstva u Rusiji.

Ako već Tadić tvrdi da je "najbolji i najspremniji igrač tima", a Piksi ga vidi kao jednog od igrača koje treba skloniti da bi mlađi dobili šansu, onda definitivno imamo problem koji mora da se reši. Za početak je potreban iskren razgovor tokom koga će jedan drugom otvoriti duše, kako se više ne bi dešavalo da viđamo sitne prozivke u medijima nakon kojih stiže ubeđivanje da je sve u najboljem redu. Tako je Tadić dva puta "pecnuo" Piksija zbog taktike na Evropskom prvenstvu, a s druge strane Piksi ga izokola podseća da je sujetan: "Morata i Kejn... Dva kapitena, dva lidera svojih reprezentacija. Nijedan gest, ni najmanja reakcija koja bi narušila duh u ekipi. Odlaze na klupu, pružaju podršku. To su stvari na kojima svi moramo da učimo. Nema sujete i nema prevelikog ega, svi su su službi kolektiva i pobeda je svima zajednički cilj", poručio je Piksi.

Piksi i Dtšan Tadić
Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia 

Piksijeva najava mogla bi da se odnosi i na to da će ga samo preseliti na klupu (kao i ostale "starije igrače"), ali je tu naravno i pitanje - imamo li mi čime da ih zamenimo? Od mladih igrača koji su bili sa reprezentacijom, veću ulogu može da očekuje zapravo samo Lazar Samardžić, pošto su Ivan Ilić i Strahinja Pavlović već duže vreme sa reprezentacijom...

Od igrača koji su putovali u Nemaču, tu je samo još Petar Ratkov (20) koji ispred sebe ima još trojicu napadača, dok su na širem spisku bili i Jan Karlo Simić (18), Mihailo Ivanović (19), Matija Gluščević (20), Samed Baždar (20), Aleksandar Ćirković (22) i Strahinja Eraković (23). U ovom trenutku teško je očekivati da iko od njih sem Erakovića u skorijoj budućnosti može da bude nosilac reprezentacije, pa je zato teško utvrditi na koji je način Piksi zamislio da izgleda "podmlađivanje".

Srbija Danska-3.jpg
RONALD WITTEK/EPA 

Za sada sve deluje kao da ćemo dobiti dodatnu "svežu krv" u reprezentaciji, najverovatnije tek kao podršku sa klupe jer je Liga nacija bitna i zbog žreba za Mundijal, dok istovremeno može da bude i eufemizam za odstranjivanje kapitena Tadića.

Ako i jeste, i ako i Piksi ima svoje razloge da to učini zbog Tadićevih neodmerenih izjava i rušenja autoriteta za vreme turnira u Nemačkoj, to mora jasno i glasno da se kaže bez uvijanja. Ništa nam dobro nisu donela vremena dok su svi bili u rukavicama i dok se pričalo da nema problema.

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Dušan Tadić izjava

(MONDO - M.V.)