Slušaj vest

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj završeno je pobedom Španije nad Engleskom u finalnom meču na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a selektor Garet Sautgejt napustio je klupu Engleske zbog tog poraza. I nije jedini - kormilo nacionalnog tima napušta još jedan protivnik Srbije sa EURO 2024. Dosadašnji selektor Danske Kasper Hjulmand podneo je ostavku zbog lošeg rezultata nacionalnog tima.

Iako je Danska prošla grupnu fazu turnira, a zatim ispala od domaćina Nemačke, Kasper je osećao odgovornost za ostvareni rezultat pa je rešio da mesto selektora prepusti nekom drugom stručnjaku. Razlozi za rastanak su što je Hjulmand potrebna nova energija, a prepoznao je i da je pravi momenat da reprezentacija dobije drugog selektora koji će doneti promene timu.

Inače, Hjulmand je reprezentaciju Danske predvodio na tri velika takmičenja i dva puta je prošao grupnu fazu. Najveći uspeh ostvario je 2021. godine, kada je nacionalni tim odveo sve do polufinala Evropskog prvenstva i to nakon što je selekciju zadesila neobična situacija - Kristijan Eriksen je kolabirao na prvom meču turnira i ostatak takmičenja proveo je u bolnici.

Danci su sasvim zadovoljavajući nivo igre pokazali i na Evropskom prvenstvu u Nemačjkoj. Remizirali su na sva tri meča grupne faze, a u poslednjem kolu su upravo nerešenim rezultatom eliminisali Srbiju. Da je četa Dragana Stojkovića Piksija pobedila tu utakmicu, Srbija bi se sa druge pozicije kvalifikovala u nokaut fazu takmičenja, a Danska kao poslednjeplasirana ekipa u grupi završila takmičenje.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Anketa ko je najlepši srpski fudbaler