Slušaj vest

Jugoslovenski fudbal tokom devedesetih bio je blisko povezan sa kriminalom, a to se posebno odnosi na "manje" beogradske klubove koji su uglavnom u uticajnim likovima iz podzemlja imali svoja "leđa". Dok je Željko Ražnatović Arkan na Vračaru stvarao šampionski Obilić, nekoliko kilometara dalje, u predgrađu Železnik, prvi čovek kluba bio je Jusuf "Jusa" Bulić.

Kontroverzni vlasnik kluba koji je gotovo celokupnu imovinu stekao kriminalom u inostranstvu za samo pet godina je Železnik odveo od Beogradske zone do elitnog ranga fudbala u tadašnjoj državi. Nadimak kluba koji je sasvim neočekivano postao jedan od najboljih u državi bio je "Lavovi", a to ime nosila je i istoimena kladionica u vlasništvu porodice Bulić.

I dok je Arkan na Vračaru imao tigra, u Železniku su imali lava! Celokupna fudbalska javnost u Srbiji seća se meča Obilića i Bajerna iz Minhena u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je mladunče tigra prošetalo stadionom na Vračaru u leto 1998. godine. Bio je to pravi simbol Obilića i potez u potpunosti u skladu sa imidžom koji je imao Željko Ražnatović, ali nije bio prvi takav detalj domaćeg fudbala.

Na utakmici protiv Mladosti iz Bačkog Jarka, u finišu sezone 1996/97, "gost" ekipe iz Železnika bio je lav iz beogradskog ZOO vrta. Čak je i "Berluskoni iz Železnika", kako su tada zvali Bulića, pozirao pored kaveza u kojem se nalazila odrasla životinja prebačena iz centra grada na periferiju, samo za potrebe kluba koji je tih dana ulazio u društvo najboljih ekipa u zemlji.

KO JE BIO JUSA BULIĆ?

MN Press Jusa Bulić

Nekadašnji vlasnik fudbalskog kluba Železnik pre te uloge u jugoslovenskom fudbalu već je bio dobro poznat po Beogradu. Tokom devedesetih posedovao je nekoliko kafića, restorana i kockarnica, a novac za njih uglavnom je zaradio kriminalnim radnjama u inostranstvu.

Iz Jugoslavije je otišao još oko 1970. godine, tek nakon što je postao punoletan. Prva destinacija mu je bila Italija, a otputovao je zajedno sa Ljubomirom Magašem "Ljubom Zemuncem" i Radetom Ćaldovićem "Ćentom". Tokom godina rada u inostranstvu bio je deo Magaševog klana, a imao je priliku da u akcijama u Italiji, Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope upozna gotovo sve beogradske kriminalce na privremenom radu - između ostalih i Željka Ražnatovića "Arkana" i Đorđa Božovića "Gišku".

Kada je Goran Vuković "Majmun" ubio Ljubu Zemunca 10. novembra 1986. Jusa Bulić donosi odluku da se vrati u Jugoslaviju. Ubrzo je počeo da kupuje beogradske lokale - među kojima je i kafić "22" na Novom Beogradu, ispred kojeg će u sačekuši biti ubijen 1998. godine.

Dok je u Jugoslaviji trajao građanski rat, a u beogradskom podzemlju borba za prevlast klanova iz različitih delova prestonice, Jusa Bulić počeo je svoju funkcionersku karijeru u sportu. Tokom 1993. godine kupio je fudbalski klub Železnik i predvodio ga sve do ulaska u elitni fudbalski rang tadašnje države.

Velike planove koje je imao sa klubom prekinula je smrt, a čelnu poziciji nasledio je sin Dragan Aca Bulić. Pod njegovom komandom Železnik je nekoliko godina kasnije upisao jedini nastup u Evropi - dvomeč protiv rumunske Steaue - i osvojio najveći trofej u istoriji - Kup Srbije i Crne Gore - pobedom nad Crvenom zvezdom golom Dejana Rađenovića u prvom minutu nadoknade.

RIVALSTVO SA ARKANOM I UBISTVO

23138-ARKAN.JPG
MN Press 

Kao što smo već naveli, Jusuf Bulić ubijen je u sačekuši ispred svog kafića na Novom Beogradu, davne 1998. godine, u trenutku kada je bio jedan od najmoćnijih ljudi Beograda. Dvojica maskiranih napadača, od kojih je jedan povređen prilikom pucnjave, hicima iz kalašnjikova izrešetali su Jusu Bulića, direktora FK Železnik Petra Vujičića i telohranitelja Nenada Raščanina, a ranili Jusinog brata Muku i Dragoslava Perića koji je bio gost kafića.

Ovo ubistvo nikada nije rešeno, ali su pojedini učesnici kriminalnog života u Beogradu devedesetih tvrdili da iza svega stoji Arkan. Dragan Nikolić "Gagi", jedan od osumnjičenih za ubistvo Željka Ražnatovića govorio je o Jusinoj smrti. "Ubrzo posle ubistva Bulića pozvao me je Zoran Uskoković Skole i izjavio saučešće zbog ubistva kuma Petra Vujičića. Bio je utučen, ali mi je rekao da Arkan slavi. Neko vreme posle toga nisam želeo da se viđam sa Arkanom, da bi mi Skole jednog dana rekao da je Željko pitao šta je sa mnom i da bi bilo bolje da odemo do njega da nešto ne bi posumnjao", rekao je tada Gagi.

Navodno, Jusuf Bulić se u kriminalnim krugovima kotirao kao drugi najmoćniji čovek u Beogradu, odmah iza Željka Ražnatovića. Ipak, njihovi sukobi nisu počeli ni zbog biznisa sa kafićima i kockarnicama, ni zbog fudbalskih klubova koji su bili rivali, već zbog niza sastanaka koje je Jusa održao neposredno pred smrt.

Beogradsko podzemlje tih godina bilo je veoma isprepletano, a gotovo tri decenije kasnije teško je doći do preciznih informacija i rekonstruisati događaje. U manjoj ili većoj meri svi najuticajniji kriminalci tog doba radili su zajedno, ali i jedni protiv drugih. Tako je Skole nekoliko godina kasnije označen kao organizator, a Gagi kao izvršilac ubistva Željka Ražantovića Arkana, u holu hotela Interkontinental. Dragan Nikolić pristao je da učestvuje u ubistvu komandanta Srpske dobrovoljačke garde baš zbog ubistva njegovog kuma Petra Vujičića.

Aca Bulić o svom ocu i Arkanu

aca-bulic.jpg
YouTube/Ami G Show 

"Arkana sam poznavao u situacijama i kada je bio mnogo normalan i kada je bio opasan i kad se plašio i kad se nije plašio... Znam ga od svoje sedme, osme godine. Imam neku istoriju sa njim. I moj otac je bio dobar sa njim, bili su drugari. Bilo je nekih situacija, gde on i Jusa kockaju protiv nekog, reći ću Cige, ne mogu da se setim sad imena, ali čovek izvadi pištolj i na jednog i na drugog, četrdeset i pet minuta ih drži, hoće da ih ubije. I ja u nekoj priči sa njim ih izvadim iz te situacije. Baš su bili zatečeni i jedan i drugi. Takvo je vreme bilo. Svako je mogao da uradi sve i svašta. Baš je bilo napeto. A šmekeri su bili, nema tu šta", govorio je Jusa Bulić na TV Pink o odnosu svog oca i Arkana.

(MONDO/Dušan Ninković)

BONUS VIDEO:

Kurir televizija TUKLI SU MI FUDBALERE, IMAO SAM I KRVNU OSVETU! Aca Bulić o tajnama srpskog fudbala: Nijedan srpski klub nije mogao da pobedi u CG