Slušaj vest

Vanja Drkušić će konačno postati fudbaler Crvene zvezde. Reprezentativac Slovenije krenuo je iz Sankt Peterburga u Srbiju, na potpis ugovora sa crveno-belima, javio je ruski portal "Čempionat". Na "Marakani" već godinama pokušavaju da dovedu iz Premijer lige Rusije, u kojoj je od 2022. do 2024. igrao za Soči, a a ovog avgusta potpisao je petogodišnji ugovor sa Zenitom. Ruski klub šalje ga u Beograd na pozajmicu.

Vanja Drkušić rođen je u Novom Mestu u Sloveniji u oktobru 1999. godine, igrao je za mlade reprezentacije te zemlje od kadetske selekcije, pa do "A" tima, čiji je bio važan član na nedavnom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Slovenija je ušla u nokaut fazu, a Drkušić je proveo svaki minut na terenu. Igrao je i protiv Srbije u grupnoj fazi u kojoj su "orlovi" eliminisani, a u osmini finala je "uštopovao" Kristijana Ronalda, pa sa saigračima ispao na penale posle rezultata 0:0.

ANNA SZILAGYI/EPA Vanja Drkušić

Njegovim dolaskom Zvezda će dobiti pouzdanu opciju u defanzivi, a Drkušić će dobiti šansu da od utorka nastupa u plej-ofu za Ligu šampiona protiv norveškog šampiona Bode Glimta, a potom i da debituje u najjačem takmičenju u slučaju prolaska. Počeo je da trenira u matičnom klubu "Krka" iz Novog Mesta, proveo je sezonu u Kršku, a njegov talenat sa 16 godina primetili su i Maribor, Dinamo Zagreb i Atalanta, ali je završio u Holandiji, igrajući za Herenven u omladinskim kategorijama. Potom je proveo jednu seniorsku sezonu i u italijanskom niželigašu Rendeu, a prvu pravu šansu dobio je u fudbalskom klubu "Bravo" iz Ljubljane. Tamo su ga prepoznali ruski skauti i odveli u Premijer ligu svoje zemlje, u kojoj se afirmisao.

Crvena zvezda je u aktuelnom prelaznom roku već dovela jednog reprezentativca Slovenije, vezistu Timija Maksa Elšnika (26), a on će uskoro dočekati svog zemljaka Drkušića u svlačionici. Pozajmljeni štoper Zenita pojačaće konkurenciju na mestu centralnog defanzivca, na kojoj su ove sezone standardni Naser Điga (21), Uroš Spajić (21) i Nemanja Stojić (26), reprezentativac Srbije i takođe Zvezdin novajlija iz TSC-a.

Kurir televizija DAN KADA JE CRVENA ZVEZDA POSTALA PRVAK SVETA: Pogledajte kako je protekao njihov put ka evropskom tronu