Slušaj vest

Najbolji trener svih vremena Pep Gvardiola nahvalio je sportiste iz Srbije - pre svih naše vaterpoliste, Novaka Đokovića i Nikolu Jokića - poručivši da je oduševljen njihovim mentalitetom. Istakao je da bi voleo da nauči kako sportisti sa Balkana mogu da se svađaju na treninzima i da potom na utakmicama budu kao braća, da ginu jedan za drugoga, što nije nailazio ni kod koga drugog. A znamo koga je sve trenirao...

Od igrača sa ovih prostora koji su nešto više igrali kod Gvardiole moramo izdvojiti našeg Aleksandra Kolarova, pa sada Matea Kovačića i Joška Gvardiola - i sa svom trojicom je bio u odličnim odnosima - međutim mnogi su zaboravili da jednog Balkanca nije mogao da trpi. I to je možda i najveća "mrlja" u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

U pitanju je Zlatan Ibrahimović, koji iako je rođen u Švedskoj, ipak poseduje balkanski mentalitet i to je uvek ponosno isticao, čak i kada mu je donosilo probleme. Upravo zbog njega Zlatan i Pep nisu mogli zajedno i puklo je u roku od jedne sezone.

2864331.jpg
ALI HAIDER/EPA 

Ibrahimović je došao u Barselonu 2009. godine, nakon prve maestralne sezone Pepa Gvardiola koji je napravio čudo sa ekipom i osvojio praktično sve. Doveo je Zlatana umesto Samuela Etoa, koga je poslao u Inter, a delovalo je da je stvorena najjači tim svih vremena jer su Mesi i Anri dobili još jednog od najboljih napadača sveta ispred sebe. Ali, daleko da je tako bilo, Zlatan se nikako nije uklapao u filozofiju igre Pepa Gvardiole, o karakteru i da ne pričamo.

Kada se pogleda statistika - 21 gol na 45 utakmica i osvojena Primera - to ne deluje kao nešto loše. Ali, zbog Zlatana je pucala cela svlačionica, Barselona je izgubila svoj ritam na terenu, a igrači su ludeli zbog njegove arogancije kojom je podrivao autoritet najboljeg trenera u nastajanju.

imago sportfotodienst / imago sportfotodienst / Profimedia, Daniel Dal Zennaro/ANSA/EPA Zlatan Ibrahimović i Pep Gvardiola

Nazvao ga je "kukavicom bez mu*a", poručivao mu je da je "Ferari koga vozi kao da je Fiat", a najgore uvrede ispalio je na njega kada je Inter - njegov bivši klub - uspeo da izbaci Barselonu u polufinalu Lige šampiona 2010. i ode do "triplete". Nije mogao da veruje kako ga je Žoze Murinjo prevario, iako je imao 24 odsto posed lopte i nijedan šut na gol. Tu je Ibrahimović shvatio da je Gvardiola još daleko od velikog trenera.

"Gvardiola je buljio u mene i pobesneo sam. Pomislio sam, ovo je moj neprijatelj koji češe svoju ćelavu glavu i počeo sam da vičem na njega: Nemaš mu*a... I verovatno mnogo gore stvari od toga. Rekao sam mu da se us**o od Murinja i poslao sam ga dođavola. Bio sam jako besan u tom trenutku. Bacao sam opremu po svlačionicu, pogodila je Gvardiolu koji ništa nije smeo da kaže nego je pokupio stvari. Nisam bio nasilan, ali da sam bio na njegovom mestu, uplašio bih se za svoj život", pričao je Ibra o svom najtežem iskustvu sa trenerom.

U svojoj knjizi, Ibrahimović je "napljuvao" i igrače Barselone koji su slepo pratili Gvardiolu: "Ušao bih u svlačionicu, a Pep bi odmah izlazio iz nje. Sve je pozdravljao, samo je mene ignorisao. Svašta sam uradio da bih se tamo adaptirao, ali igrači Barselone su bili kao školarci, slepo su pratili svog trenera dok sam ga ja preispitivao. Ne volim te koji se drže pravila. Iako se nisam slagao sa njim, trudio sam se da budem pristojan".

Profimedia, Profimedia/Foto IPP/Paolo Bona Helena Seger, žena Zlatana Ibrahimovića

"Posle svega toga sam prestao da pokušavam da se adaptiram. Recimo, igrači Barselone nisu smeli da dolaze sportskim automobilima na trening. Mislio sam da je to preglupo, nikoga nije bilo briga tamo koji auto vozim... Tako sam pred meč sa Almerijom u aprilu došao svojim Ferarijem na trening i napravio scenu", ispričao je Zlatan i dodao da je posle toga Gvardiola pobesneo na njega i napravio scenu, dok je s druge strane u medijima pokušavao da predstavi sve drugačije ne pridajući tome veliki značaj i dodajući da postoji razlog zašto ne pričaju o tome.

Rastali su se već na kraju sezone, Ibrahimović se vratio u Italiju i nastavio da brblja o Gvardioli, dok je španski trener uvek o njemu odmereno pričao. Sa dozom sarkazma, koja se uvek može čuti u njegovim izjavama, ali nikada nije želeo da se vraća na ono što se desilo između njih u Barseloni.

"Mislim da je Gvardiola neverovatan trener, totalno je to bilo drugačije u odnosu na ono što sam imao do tada. Kad pogledate samo u poslednjih 15-20 godina, nikada nije bio treći, uvek prvi ili drugi. Problem je nastao kada sam shvatio da trener i osoba koju predstavlja nisu isti", ispričao je Zlatan Ibrahimović koji je u intervjuu kod Pirsa Morgana istakao da je pogrešio što je pokušao da bude neko ko nije.

Simone Venezia/ANSA, MATTEO BAZZI/ANSA Zlatan Ibrahimović

"Ako imam veliki nos, reci mi Pep. Ako se ne uklapam, reci mi. Nisam tu da uznemiravam nego da ispunim svoj san. Sve je bilo dobro šest meseci, ali... Sve je počelo kad mi je ispričao to za Ferari i držao sam se toga šest-sedam meseci. Ali posle nisam hteo jer nije hteo da priča sa mnom, zato sam dolazio kod njega da bi neko iznad njega mogao da se umeša. Rekao sam mu da zbog Mesija nema dovoljno prostora i da to kako igra nije dovoljno dobro ni za njega ni za Barselonu. Rekao je da će to rešiti, da ne brinem, a onda sam sledeći meč poslat na klupu. Tu mi je sve bilo jasno", objasnio je Ibra i otkrio kako je posle svega Gvardiola počeo da ga izbegava:

"Znam šta je. Problem je bio što sam tražio više prostora, ali nije bio otvoren prema meni. Četiri meča sam bio na klupi i ništa nije rekao, pa sam došao Ferarijem na trening i znao sam da će to napraviti haos. Parkirao sam ispred njegove kancelarije. Hoćeš da me je**š, je***u i ja tebe. Hoćeš da se igraš vatrom, to će te opeći. Ali, počeo je da me izbegava posle toga".

Godinama kasnije, sada u potpuno drugim ulogama, Ibrahimović i Gvardiola sreli su se uoči meča Milana i Mančester sitija na pripremama u SAD. Pogledajte kako je izgledao njegov susret, čini se da su zakopali sekire...

Ali, to je samo na prvi pogled. Odaje ih govor tela, pogledajte kako je izgledao njihov trenutak u SAD.

 BONUS VIDEO:

Instagram/afcajax Dušan Tadić, Zlatan Ibrahimović