Slušaj vest

Kako godine budu prolazile, Crvena zvezda sa sve više pažnje gaji sećanje na svoj meč protiv Krasnodara u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2017. godine. Bilo je to leto nakon bolnog neuspeha u šampionskoj trci sa Partizanom, tada aktuelnim osvajačem "duple krune" i bio je to period velikih problema u svlačionici "Marakane". Vladan Milojević došao je da postavi temelje Zvezde koja je sa njim dva puta igrala u grupnoj fazi Lige šampiona, okupio je ekipu sa srpskom osnovom i sa strancima koji su napravili razliku dovoljnu da se napravi iskorak.

Suprotno svemu viđenom prethodnih godina i decenijama još od devedesetih, suprotno očekivanjima i suprotno logici, jer je Krasnodar prema brojnim parametrima tada bio bolji, Zvezda je izdržala nalete favorita i pred punim tribinama ušla u grupnu fazu. Bio je to jedan od najvažnijih koraka novog evropskog uspona crveno-belih.

Posle teškog meča u Rusiji i poraza 2:3, koji je izgledao sjajno s obzirom na igru i šanse domaćina (i neopravdano poništen gol tada igrača Krasnodara Mihaila Ristića), Zvezda je na svom stadionu i tada jurila minus, kao što će i ove srede od 21 čas tražiti preokret u meču protiv Bode Glimta, za ulazak u Ligu šampiona.

Nemanja Radonjić doneo je tog 24. avgusta 2017. Zvezdi vođstvo udarcem o prečku, a sve je eksplodiralo kada je Gelor Kanga u 46. pogodio sa više od 25 metara, kako je malo ko pogodio u tako bitnom meču. Branila je Zvezda do kraja tu prednost, navijači su drhtali, ali je golman Milan Borjan sa saigračima iz odbrane izdržao i ispisao klupsku istoriju. Bilo je i pre i posle te večeri velikih pobeda u Ljutice Bogdana, ali je malo koja bila značajnija od nje za noviju klupsku istoriju.

  • ZVEZDA: Borjan - Stojković, Savić, Frimpong, Rodić (od 50. Gobeljić) - Donald - Kanga, Srnić, Milić (od 70. Račić) - Radonjić (od 78. Pešić) i Boaći.
  • Na klupi ostali: Kahriman, Milijaš, Adžić i Babić.
  • KRASNODAR: Sinitsin - Petrov, Grankvist, Martinovič, Ramirez - Kabore (od 46. Žigulev), Mamaev (od 60. Perejra), Gazinski - Kleson, Vanderson i Smolov (od 65. Ivan).
  • Na klupi ostali: Safonov, Gritsaenko, Šiškin i Sulejmanov.

Mnogi su smatrali da je Zvezda tada napravila čudo, koje joj ove srede neće biti potrebno, jer je Zvezda značajno odmakla od te iz 2017, a Bode Glimt nije ni veliki favorit, ni tim koji je projektovan da uradi nešto više od crveno-belih u Evropi.

MN Press Crvena zvezda Krasnodar

Sa druge strane, ista ili bar slična energija biće neophodna timu Vladana Milojevića da pritisne Skandinavce i da im pokaže kakvu prednost domaćeg terena pruža "Marakana", kakva ni izbliza ne postoji na njihovom stadionu. 

MONDO/Dušan Ninković Vladan Milojević na početku priprema Crvene zvezde