Slušaj vest

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj označilo je kraj jedne ere za fudbalsku reprezentaciju Srbije. Doživeli smo novi neuspeh, ali je FSS odlučio da sačuva na klupi selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji kreće u podmlađivanje nacionalnog tima kako bi ekipa bila spremna za nastup na Svetskom prvenstvu u SAD, Kanadi i Meksiku. Zato na novom spisku selektora Srbije ima novih lica!

Ipak, ima i onih mladih fudbalera koji još nisu deo seniorske selekcije. Zagrebali smo malo ispod površine, pretražili ko bi to u bliskoj budućnosti mogao da bude od koristi nacionalnom timu i sastavili dodatni spisak od igrača koji su partijama u prethodnom periodu privukli pažnju. Ne sumnjamo da su svi oni već na nekom od širih spiskova Dragana Stojkovića i da će u narednim mesecima dobiti pozive za okupljanje reprezentacije.

Selektor Stojković pozvao je šestoricu igrača koji bi trebalo da budu nosioci u narednim godinama: Jan Karla Simića, Koste Nedeljkovića, Kristijana Belića, Milana Aleksića, Stefana Mitrovića i Mihaila Ivanovića. Mi smo im dodali još petoricu koji bi mogli da im budu saigrači u dresu Srbije.

Milan Majstorović - štoper, Dinamo Moskva, 19 godina

Nekadašnji omladinac Vojvodine nije stigao do seniorskog debija u srpskom fudbalu, ali je zato sebe pronašao u Dinamu iz Moskve. Kao jedan od najtalentovanijih igrača novosadskog kluba otišao je u Rusiju, a ove sezone odigrao je svaki minut u tamošnjem prvenstvu. Iako ima tek 19 godina, Majstorović igra "kao mator", pa ne bi bilo iznenađenje da se uskoro pojavi u seniorskom timu.

Mladi fudbaleri Srbije koje Dragan Stojković Piksi treba da zove u reprezentaciju
MN Press 

Majstorović je godinama bio redovan u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije i često je igrao i sa starijim generacijama. Zbog svojih izraženih fizičkih karakteristika lako se prilagodio seniorskom nivou fudbala, a nakon što se ustalio u timu koji sasvim dobro igra u Premijer ligi Rusije, Majstorović bi mogao da bude opcija i za seniorsku reprezentaciju. To bi značilo da preskače jedan "rang", odnosno kategoriju do 21 godine.

Marko Ivezić - štoper, Kil, 22 godine

Prethodnog leta je pomalo tiho napustio srpski fudbal i iz Voždovca se otisnuo u Nemačku. Pojačao je tadašmnjeg drugoligaša Kil, ali je u prvoj sezoni izborio promociju, pa ove godine igra Bundesligu. U međuvremenu su ga Nemci sa mesta zadnjeg veznog prebacili na poziciju štopera i čini se da ga u potpunosti vide u poslednjoj liniji tima.

Mladi fudbaleri Srbije koje Dragan Stojković Piksi treba da zove u reprezentaciju
MN Press 

Srbiji bi bio izuzetno koristan i kao defanzivni vezni i kao štoper. Zanimljivo, već je jednom obukao dres reprezentacije, ali samo kada su u njoj igrali igrači iz Superlige. Bilo je to u januaru 2023. godine protiv Amerikanaca u SAD. Srbija je pobedila (2:1), a Marko je odigrao 28 minuta na tom meču.

Mirko Topić - defanzivni vezni, Famalikao, 23 godine

Svojevremeno prvotimac Vojvodine, a sada internacionalac u Portugalu takođe ima jedan nastup za Srbiju. Reč je o istom meču protiv Amerikanaca, a Topić je tada bio starter i igrao je do poluvremena. Što se tiče klupske karijere, odigrao je čak 113 mečeva u prvom timu Vojvodine, pre nego što je prethodnog leta otišao u inostranstvo.

mirko topić
MN Press 

Prethodne sezone bio je jedan od najvažnijih igrača u Famalikau! Odigrao je 35 mečeva u svim takmičenjima, a nakon veoma dobre prve sezone deluje da će mu druga biti još bolja. Topić se ustalio u timu i na početku novog prvenstva Portugala nezamenjiv je u timu.

Dejan Zukić - ofanzivni vezni, Volfsberger, 23 godine

Tri gola i dve asistencije na prvih pet mečeva u inostranstvu, ne deluje loše? Pre nekoliko nedelja Dejan Zukić se iz redova Vojvodine preselio u Volfsberger, a odlazak u Austriju izuzetno mu je prijao. Nije mu bilo potrebno mnogo da se privikne na novu ligu i na drugačiji sistem fudbala - zapravo mu još više prija u Austriji nego u Srbiji gde je čak i nosio kapitensku traku Vojvodine.

Dejan Zukić
MN Press 

Zukić je i prethodne sezone bio izuzetno dobar, posebno u drugom delu prvenstva. Na 44 utakmice u svim takmičenjima postigao je 12 golova i imao sedam asistencija u dresu Vojvodine. Bio je jedan od najzaslužnijih za sjajnu formu Novosađana koja im je u finišu prvenstva donela izlazak na evropsku scenu.

Aleksandar Ćirković - napadač, TSC, 22 godine

Rođen u Smederevskoj Palanci, fudbalski odrastao u Austriji, a zatim se afirmisao u nekoliko srpskih klubova. Igrao je za Mačvu i Voždovac, trenutno je član TSC-a iz Bačke Topole, a imao je i dva inostrana iskustva. Nosio je dres Himnastika u Španiji i Samare u Rusiji, ali je svoje najbolje partije pružao kada je stigao kod Žarka Lazetića, na sever Srbije.

Aleksandar Ćirković
MN Press 

Prethodne sezone postigao je 16 golova u Superligi Srbije, uz četiri asistencije saigračima. Tu je i gol protiv Olimpijakosa u Ligi Evrope, gde TSC nije mogao da bude konkurentan daleko skupljim rivalima, ali ostaće zapisano da je Ćirković zatresao mrežu kasnijeg osvajača takmičenja. 

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Piksi opet sa Lazarom Samardžićem