Slušaj vest

Crvena zvezda se pobedom u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona nad norveškim Bode Glimtom ponov plasirala u društvo najboljih, četvrti put u poslednjih sedam godina. Ekipa Vladana Milojevića već je dobila i rivale - znamo da će u Beogradu igrati protiv Barselone, Benfike, PSV-a i Štutgarta, a na gostujućem terenu protiv Intera, Milana, Jang bojsa i Monaka. Ono što može da zabrine Zvezdu su projekcije pred glavnu fazu takmičenja u evropskoj eliti.

Već su se pojavile brojne kalkulacije u kojima su softveri računali koliko je bodova dovoljno za plasman među osm najboljih i direktan put u osminu finala, kao i koliko bi bodova trebalo da bude dovoljno za 24. poziciju odnosno obezbeđivanje dvomeča u šesnaestini finala. Većina predikcija kaže da je devet bodova dovoljno za nastavak takmičenja, pa navijači Zvezde već kalkulišu gde bi Milojevićev tim mogao da osvoji te bodove...

Sa druge strane, softveri koji su predviđali rezultate u ligaškom delu Lige šampiona nisu bili tako darežljivi prema Crvenoj zvezdi!

Zvezda je otpisana!

Projekcija koju je radio Poljak Pjotr Klimek pokazuje da Crvena zvezda nema gotovo nikakve šanse da se domogne mesta među 24 najbolja tima u Evropi i da nastavi put ka trofeju u Ligi šampiona. Njegova analiza pokazuje da će Crvena zvezda biti 35. tim na tabeli, odnosno da će nakon osam odigranih mečeva zauzimati pretposlednje mesto - lošiji će biti samo Slovan iz Bratislave.

Klimekovo predviđanje navodi koliko će svaki tim osvojiti bodova, kakvu će gol razliku imati i kakve su mu šanse da se domogne prolaza u narednu fazu. Projekcija za Crvenu zvezdu pokazuje da će osvojiti 4,95 bodova, gol razlika će joj biti debelo u minusu (13,73), a procenti da se domogne drugog dela sezone gotovo su minimalni.

Tabela koju je napravio Pjotr otkriva nam da Mančester siti ima 99,9 odsto šansi da bude među 24 najbolja tima, 98,5 odsto šansi da bude u Top16, a 88,9 odsto šansi da se nađe među osam najboljih ekipa. Ovo smo naveli čisto zbog poređenja - Zvezdi se daje 6,7 odsto da bude među 24, jedan odsto da bude među 16 i tek 0,1 šanse da se nađe među osam najboljih timova u Ligi šampiona ove jeseni.

Od timova protiv kojih će igrati Crvena zvezda dobar plasman predviđa se Interu i Barseloni, pošto su među prvih osam timova na tabeli. U doigravanje će još ići Milan, Štutgart, PSV, Monako i Benfika. Navodno, ispada samo Jang bojs i to kao 33. na konačnoj tabeli.

Drugačija računica, Zvezdi isto!

Platforma "Football Meets Data" koja se bavi analizom fudbalskih podataka pripremila je nešto drugačiju tabelu, ali Crvena zvezda je opet završila na pretposlednjem mestu, bez velikih šansi da se domogne nastavka takmičenja u Ligi šampiona. Oni su računali samo procente za plasman među osam i 24 najbolja tima.

Po kalkulaciji Crvena zvezda ima 25 odsto šansi da se plasira među 24 najbolja tima u Ligi šampiona, ali joj se zato daje samo dva odsto šansi da stigne među osam najboljih. Ove brojke daleko su bolje nego one u prvoj simulaciji, ali Zvezda se na lestvici nije popela ni za jedno mesto - iza nje je i dalje samo Slovan iz Bratislave koji je svima autsajder.

Zanimljivo, poslednjih sedam timova isti su na obe tabele. Sa samom dnu je Slovan, sledi Crvena zvezda, zatim Šahtjor iz Donjecka, pa zatim Jang bojs, Šturm iz Graca, Dinamo Zagreb i praška Sparta. Na vrhu tabele ima daleko više razlika, ali obe prognoze na prvo mesto stavljaju Mančester siti.

Bonus video:

MONDO/Dušan Ninković Vanja Drkušić na treningu Zvezde

Football Meets Data