Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Srbije ugostila je Španiju na stadionu "Rajko Mitić", a pretpostavlja se da će preostala dva meča na domaćem terenu u Ligi nacija igrati na stadionu "Dubočica" u Leskovcu. Pored toga, Srbija ima moderne stadione u Zaječaru i Loznici, tu je stadion Partizana u Humskoj, prethodne sezone se grupna faza u Evropi igrala i na TSC Areni,... Sa druge strane, komšije imaju probleme!

Hrvatska muku muči sa stadionima, pa je tako utakmicu protiv Poljske u Ligi nacija organizovala u Osijeku, na jednom od samo dva pristojna stadiona u državi. Drugi je onaj u Rijeci, pa se može reći da najveći klubovi u zemlji imaju potpuno neadekvatne stadione. Poljud na kojem igra Hajduk već je veoma star i treba mu generalka, dok je Maksimir jedan od stadiona u najgorem stanju na ovim prostorima - jedna tribina čak i nema dozvolu za korišćenje. To u prvi plan ističu i hrvatski fudbaleri.

"Imamo ljude koji žele da igraju fudbal, žele da se zabave uz stadion, a naša infrastruktura izgleda kao da kasnimo 30 godina. Imamo gore stadione od Bosne, Srbije, Slovenije. Ovde moramo da ulažemo. Naša utakmica s Poljskom u nedelju je u Osijeku na privatnom stadionu koji je izgradio privatni investitor. Oni i Rijeka imaju dva stadiona za koje se može reći da nisu loši", rekao je poljskim medijima fudbaler Dino Štiglec.

Sličan stav ima i drugi hrvatski fudbaler kojeg su Poljaci pitali za mišljenje o ovoj temi. "Ovaj stadion zagrebačkog Dinama... Jedna tribina nema dozvolu za ulazak. To je dramatično. Jedan od najgorih stadiona u celoj Evropi. Što se tiče stadiona splitskog Hajduka, i on je jako star", rekao je Ivan Runje.

Iako je prethodnih godina reprezentacija Hrvatske beležila velike uspehe, ulaganja u sport očigledno nisu pratila taj tempo. Finale Lige nacija, poraz u finalu Mundijala u Rusiji 2018. godine i pobeda u meču za treće mesto na Mundijalu u Kataru četiri godine kasnije - uz stalne uspehe Dinama na međunarodnoj sceni - nisu bili dovoljni da Hrvatska dobije pravi fudbalski stadion. Stadion "Pampas" u Osijeku izgradio je inostrani investitor za potrebe fudbalskog kluba koji je prethodnih godina imao velike ambicije, a sada tavori u donjem delu tabele.

Kurir Stadion Lagator pred pocetak finala Kupa