Slušaj vest

Košarkaška reprezentacija Srbije u novi ciklus verovatno ulazi sa novim selektorom, pošto Svetislav Pešić više neće obavljati tu funkciju. Navodno, mandat iskusnog stručnjaka neće se nastaviti u narednom periodu, a to će biti samo još jedan u nizu odlazaka iz srpske košarke koju čekaju korenite promene u narednih nekoliko meseci.

Dugogodišnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović podneo je ostavku na tu funkciju nešto pre kraja drugog mandata. Iako je mogao da ostane na funkciji do decembra, Danilović je odlučio da se povuče sa pozicije nakon Olimpijskih igara - njegova odluka stupa na snagu 1. oktobra i tada će rukovođenje Košarkaškim savezom Srbije preuzeti neko drugi.

Javnost već danima nagađa ko bi mogao da bude naslednik Predraga Danilovića na mestu prvog čoveka srpske košarke. Odmah nakon podnošenja kandidature u prvi plan su iskočili iskusni sportski radnici Žarko Zečević i Nebojša Čović, dok se poslednjih dana kao kandidat pominje i nekadašnji reprezentativac Marko Kešelj.

Kurir/Dado Đilas Košarkaši Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024

Rok za podnošenje kandidatura je 24. septembar, a nedelju dana kasnije odlučivaće se o tome ko će u narednim godinama biti predsednik KSS. Za sada se zna da ga čeka mnogo posla, jer Pešićev odlazak možda čak i nije prva stvar kojom će morati da se bavi na novom poslu!

Pre selektora Svetislava Pešića Košarkaški savez Srbije napustio je njegov najbliži saradnik. Nekadašnji reprezentativac Dragan Tarlać postao je sportski direktor Bajerna iz Minhena, pa će novi predsednik KSS morati i njegovo mesto da popuni već na početku svog mandata. Vremena za to neće imati mnogo.

Srbiju već u novembru ima dva meča protiv Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prvo će se igrati na gostujućem terenu 21. novembra, a zatim tri dana kasnije i u Srbiji, kada bismo zvanično mogli da obezbedimo plasman na kontinentalni šampionat. Do tih mečeva će morati da bude predstavljen novi selektor nacionalnog tima. 

Bonus video:

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut