Slušaj vest

Fudbaleri Crvene zvezde ubedljivo su savladali Partizan u 174. "večitom" derbiju (4:0), a domaćin na ovom susretu nije imao preteranih šansi da izbegne poraz od aktuelnog šampiona. Tim Aleksandra Stanojevića nije imao snage da parira ekipi Vladana Milojevića, koja je obarala rekorde trijumfom u Humskoj.

Dan nakon meča pokušali smo da analiziralo ko je i na koji način obeležio susret Partizana i Crvene zvezde. Izdvojili smo trojicu najboljih i trojicu najgorih aktera utakmice koju je pratila čitava Srbija, a nakon koje smo videli nemile scene kakve nikada ne bi trebalo da se događaju na sportskim priredbama.

Šerif Endiaje

0MET5471A.JPG
MN Press 

Apsolutni junak utakmice je često osporavani napadač Crvene zvezde. Iako su ga čak i navijači kluba za koji nastupa u prethodnom periodu kritikovali, jer je ponekad potrebno mnogo šansi da bi zatresao mrežu, Senegalac u dresu Zvezde ispostavlja se kao pravi pogodak klupskih čelnika koji su ga angažovali na insistiranje bivšeg trenera Baraka Bahara.

Na pet derbija protiv Partizana postigao je šest golova, a penal ne 174. prvenstvenom okršaju Partizana i Crvene zvezde "spakovao" je baš tamo gde Aleksandar Jovanović nije mogao da dohvati iako je pogodio stranu. Bio je to trenutak koji je prelomio utakmicu, a kasnije je snažni špic samo nastavio u istom stilu - izgleda da mu gol ispod severne tribine u Humskoj baš prija.

Timi Maks Elšnik

Analiza derbija Partizan Crvena zvezda
MN Press 

Taman je počeo da hvata ritam kakav je potreban za igranje u veznom Zvezde na utakmici protiv Bode Glimta, pa je protiv Benfike to morao da "razbije" i da veći deo meča provede na poziciji levog beka. I pred derbi je konkurisao kao jedno od rešenja za problem u odbrani srpskgo šampiona, ali je Vladan Milojević odlučio da ga ne seli sa svoje pozicije i maksimalno se odužio treneru za pvoerenje.

Obuo je kopačke In Bom Hvanga, diktirao ritam meča i pokrio ceo prostor između dva kaznena prostora. Barem dok se Rade Krunić fizički ne pripremi za najveće izazove reprezentativac Slovenije biće glavni igrač Zvezde na sredini terena, odmah iza leđa Mirka Ivanića. Koliko je Elšnik značajan pokazao je i trk pre asistencije za Šerifa, kojom je samo ukrasio sjajnu partiju u Humskoj.

Andrija Maksimović

Analiza derbija Partizan Crvena zvezda
MN Press 

Žargonski bi se reklo da ga se dva oka nisu mogla nagledati tokom utakmice u Humskoj. Vladan Milojević je odlučio da nešto iskusnijeg Stefana Lekovića ostavi na klupi i da ne menja formaciju zbog povrede Ognjena Mimovića, već da u tim uklopi Maksimovića (17) koji je tokom čitavog meča bio jedan od najboljih aktera meča.

Asistirao je za gol Silasa, počeo akciju za jedan od Šerifovih golova, a i svaki drugi potez koji je napravio imao je jasnu svrhu i mnogo smisla. Iako se i ranije nalazio na užem spisku kandidata koje će selektor Dragan Stojković Piksi pozvati u seniorsku selekciju, posle derbija je jasno da dileme više nema - Andrija je postao reprezentativac!

Kervin Arijaga

0MAR19.JPG
MN Press 

Partizan je ovog leta doveo veznog fudbalera iz Hondurasa iako je na njegovoj poziciji već imao nekoliko rešenja. Očekivalo se da snažni Arijaga bude iskorak, neko ko može da igra u jačem tempu od postojećih opcija, ali... Iako je stiče utisak da je Kervin igrač po ukusu Aleksandra Stanojevića, on nikako nije fudbaler za Partizan.

Velike probleme imao je Partizan kada se Kervin Arijaga spuštao i preuzimao loptu od štopera jer on jednostavno ne može da započinje akcije svog tima. Poražavajuće je izgledalo kada su ga igrači Zvezde ostavljali sa desetak metara praznog prostora, kao da se zonski brane od defanzivnog veznog fudbalera nesigurnog da pošalje pas ka golu Omrija Glazera. Čak su i oni od nekoliko metara udaljenosti bili problem.

Nihad Mujakić

0MSM3274A.JPG
MN Press 

Skupoceno letnje pojačanje Partizana odigralo je ispod proseka u svakom važnom meču ove sezone, ali "večiti" derbi protiv Crvene zvezde ipak je nova dimenzija loše partije za povremenog reprezentativca Bosne i Hercegovine. Čak i kad bismo prihvatili argument da je presušilo u omladinskoj školi Partizana i da ne može svake sezone da se izbaci štoper za prvi tim, nejasno je kako baš Mujakić zauzima mesto startera.

Zvezda ga je napadala nemilosrdno, a Nihad nije mogao da se odbrani od rivala koji je gotovo uvek bio brojčano nadmoćniji. U prvom delu meča je Piter Olajinka popunjavao napadačku trećinu Zvezde i pokrivao krilnu poziciju, pa su Mirko Ivanić i Andrija Maksimović mogli da plešu na ivici kaznenog prostora, gde se štoper Partizana nikako nije snalazio - to pokazuje i drugi gol crveno-belih, prilikom kojeg je izostala reakcija svih, a on je na kraju postignut baš sa mesta koje je inače trebalo da brani Nihad Mujakić.

Aleksandar Stanojević

0MSM3198A.JPG
MN Press 

Jasno je da tim koji trenira nije po njegovom ukusu, ali utisak je i da je to prečesto rekao javno, pa se sada ne može ni očekivati da iz njega izvuče maksimum. Startnih 11 možda i nisu bili loši, mogli su donekle da pariraju Zvezdi sve dok je bilo koncentracije, ali kada je kula od karata počela da pada potpuno se predao.

Na poluvremenu je iz igre izveo Bibarsa Natha i tako ostavio tim bez kreativnosti, a šta je u nastavku radio Jung Džu Goh... Takođe, ni izbor Alda Kalulua kao startera u napadu nije bio sjajno rešenje, dok o odbrani ne treba trošiti reči. Doduše, nije (samo) Stanojević kriv što na raspolaganju ima igrače koji ne mogu da zaustave Zvezdine. 

Bonus video:

MONDO Grobari teraju Aleksandra Stanojevića